Határvadászszázadokat küld a kerítéshez a kormány

Dinnyeosztás a mórahalmi kerítést építő katonáknak és közmunkásoknak Pálfi Karcsi sztorijához Dinnyeosztás a mórahalmi kerítést építő katonáknak és közmunkásoknak Pálfi Karcsi sztorijához
Dinnyeosztás a mórahalmi kerítést építő katonáknak és közmunkásoknak Pálfi Karcsi sztorijához
Vágólapra másolva!
Rendkívüli parlamenti ülésen szigorítaná a büntető törvénykönyvet a kormány, hogy önálló büntetési tétel legyen az illegális határátlépés - jelentette be Lázár János. A kerítéshez önálló határvadászszázadokat, több ezer rendőrt küldenek. Ez az MSZP szerint a kerítés kudarca.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezésére kéri a kormánypárti frakciókat a kabinet abból a célból, hogy szigorítsák a büntető törvénykönyvet – jelentette be Lázár János. Ezen a Fidesz és a KDNP frakciója javasolja, hogy

3-4 év szabadságvesztéssel büntessék az illegális határátlépést

és a kerítés megrongálását, valamint szigorítsák az embercsempészetért járó büntetést is. Az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban.

Minderre azért van szükség, hogy az országot a technikai határzár mellett jogilag is megvédjék - mondta.

Lázár János a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatót Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A rendkívüli ülés megtartását már ma vagy holnap kezdeményezik, reálisan augusztus végén vagy szeptember elején kerülhet rá sor.

Határvadászszázadok

A keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta: Orbán Viktor utasította a belügyminisztert, hogy

a rendőrségen belül önálló határvadászszázadok álljanak fel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több ezer rendőrt küldenek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe, hogy megvédjék a határszakaszt az „egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel előálló” menekültekkel szemben.

Gőzerővel épül a határzár első szakasza Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Embercsempész-támadás

Lázár János szerint az embercsempészek nemcsak elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, hanem ki is képzik őket az Európai Unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy éljenek vissza a menekültstátussal.

– fogalmazott a politikus, aki szerint az a céljuk, hogy meggyőzzék a csempészeket, ne Magyarország felé hozzák a menekülteket.

A BTK-ba önálló tényállásként kerülne bele az illegális határátlépés Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Indul a második szakasz

A kormányülésen Pintér Sándor és Hende Csaba honvédelmi miniszter arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy

az ideiglenes biztonsági határzár első szakasza augusztus 31-ig megépül. A második szakasz építése is gőzerővel zajlik.

Lázár János szerint a második vonalban már a három és fél méteres határzárat is megépíthetik.

Lázár János nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy Nagykanizsára kerülne az egyik új ideiglenes befogadóállomás. A kormány jelenleg is két településsel tárgyal.

A szerb-magyar határra határvadászszázadokat is küldenek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Indul a külföldi plakátkampány

Az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a külföldre tervezett, bevándorlóknak szóló plakátkampányt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja levezényelni, elkészítésében a külföldi példákat is mérlegelik majd. Lázár János ezután három napon belül személyesen tesz róla javaslatot a kormánynak, majd néhány napon belül döntés is születhet a kampány elindításáról.

Két hónapja kezdődött

Szijjártó Péter külügyminiszter június 17-én jelentette be, hogy kerítéssel zárják le a szerb–magyar határt a bevándorlás megfékezésére egy 175 kilométeres szakaszon.

Az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezése augusztus 3-án kezdődött meg a magyar–szerb határon.

Szijjártó Péter júniusban jelentette be a határzár építését Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Első fázisban a gyorstelepítésű drótakadály készült el a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Kübekházáig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be.

Drót után kerítés

A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, amelynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre.

A gyorstelepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is.

MSZP: ez kudarc

Az MSZP szerint Orbán Viktor és kormánya a határvadász századok felállításával elismerte, hogy a 22 milliárd forintba kerülő "vasfüggöny" semmit sem ér. Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes ezzel a rendőrségen belül felállítandó határvadászszázadok tervére reagált.

Tóth Bertalan (balra) egy bizottsági ülésen a KDNP-s Rubovszky Györggyel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ellenzéki politikus szerint a határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg. Emlékeztetett, az MSZP már korábban sürgette a határőrizet megerősítését és a Btk. szigorítását.