Nehezen áll talpra Budapest az özönvíz után

eső vihar víz áradás olvasói fotó
Imre Kovács
Vágólapra másolva!
Mintegy 900, főként fővárosi lakásban kedden kora délután sem volt áram a hétfő esti esőzés után. A tegnapi vihar térdre kényszerítette a fővárost: derékig érő vízben gázoltak az emberek, autókat mentettek a folyóvá változott utakról a tűzoltók, sok helyütt még mindig akadozik a közlekedés. Több posta, köztük a nyugati téri nagyposta sem nyitott ki. Kórházat is elöntött a víz, amiből egy óra alatt annyi esett, mint máskor másfél hónap alatt.
Vágólapra másolva!

"A felkelő nap e szomoru reggelen egy tengerre s ezreknek abba temetett vagyonára és romtömegre terjesztette halvány sugarait" - írta naplójába 1838. március 15-én Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, aki csolnakjával emberek tucatjait mentette meg a fővárosra törő árvíz idején. Ha akkora árvíz nem is volt most, az özönvízszerű eső és a víz volt az úr 2015. augusztus 17-én is Budapesten.

Egy óra alatt másfél havi csapadék

Még kedden reggel is kaotikus állapotok voltak a főváros egy részén, miután hétfőn este egy óra alatt több csapadék hullott, mint máskor nyáron másfél hónap alatt.

Egy óra alatt hullott máshél havi csapadék a fővárosban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Minden négyzetméterre 80 liter eső hullott ennyi idő alatt, Budán a magasabban fekvő területekről így folyóként hömpölygött le az utakon a víz.

Az özönvízszerű eső miatt százas nagyságrendben érkeztek a bejelentések a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére.

A csatornák máshol sem tudták elvezetni a csapadékot, ezért nem volt ritka, hogy az emberek akár derékig, a kocsik vagy a tömegközlekedési járművek a kerekük tetejéig is vízben álltak.

Beömlött a víz a metróaluljárókba, elöntött több plázát, leálltak a buszok és a villamosok, elakadtak az autók, beszakadt az útburkolat.

Kórházakat is elöntött az árvíz

Akadozik az egészségügyi ellátás Budapesten: az Origo értesülése szerint az Uzsoki és a volt MÁV-kórház sem fogad betegeket a hétfői özönvíz miatt. A lenti fotó az Uzsoki Utcai Kórház folyosóján készült, látható, hogy a intézmény jelenleg alkalmatlan új betegek fogadására.

Áll a víz az Uzsoki utcai kórház folyosóin Forrás: Facebook

Nem kímélte az özönvíz az egykor MÁV-kórházként ismert MH Egészségügyi központot sem: értesüléseink szerint

az áradat betört a pincébe és a liftaknába, ezért a betegfelvétel mellett ideiglenesen leállt az épületen belüli betegszállítás is.

Jelenleg szivattyúzzák az elöntött helyiségeket.

Még mindig nincs áram

Sok helyütt akadozott a mobilszolgáltatás, elment az áram. Tegnap este 47 ezer fővárosi lakásban nem volt áram, de még ma reggel is 9 ezer otthonban nem tudtak világítani, miután az özönvízszerű eső 31 trafóházat öntött el korábban a fővárosban.

Több BKK-járat még mindig nem a teljes vonalon közlekedik.

Hatalmas krátert hagyott maga után a vihar a Fővám téren, ahol beszkadt az út Forrás: Olvasó

A Vámház körúton beszakadt az úttest a Sóház utcánál. Emiatt lezárták a Szabadság hidat Pest felé, a Vámház körutat a Kálvin tér felé a Fővám tér és a Pipa utca között, a Szabadság híd felé vezető oldalon a Lónyay utcától a Fővám térig.

Embereket kellett menteni

Legalábbi 130-140 helyszíre riasztották a tűzoltókat kedd reggelig - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Origóval. A tűzoltók még mindig húsz helyen dolgoznak szerte a városban - tette hozzá Kisdi Máté szóvivő.

Vihar után Forrás: MTI

A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Mammut bevásárlóközpont környékén, a Lövőház utcánál is

tűzoltók mentették ki tegnap este több gépjárműből is a vihar miatt autójukban rekedt embereket.

Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

Autók ragadtak az özönvízszerű esőben egy aluljáróban Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ezért öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

A Postának is betett a vihar

Nem nyitott ki kedden reggel hét budapesti posta, köztük az egyik legnagyobb forgalmú Nyugati téri nagy posta sem. A postai dolgozók jelenleg is takarítanak, de egyelőre nem tudni, mikor nyitnak ki a hivatalok – mondta az origónak Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta szóvivője.

Ezek a posták vannak zárva:

  • Budapest 62-es posta (1062 Budapest VI., Teréz körút 51.)
  • Budapest 8-as posta (1085 Budapest VIII., József körút 37–39.)
  • Budapest 7-es posta (1071 Budapest VII., Városligeti fasor 1.)
  • Budapest 53-as posta (1053 Budapest V., Múzeum körút 31–33.)
  • Budapest 9-es Corvin Pláza posta (1082 Budapest VIII., Futó utca 37–45.)
  • Budapest 146-os posta (1146 Budapest XIV., Hungária körút 50.)
  • Budapest 65-ös posta (1062 Budapest VI., Andrássy út 53.

Nem járnak még a vonatok

A hétfő délután a Balatonnál kezdődött felhőszakadás miatt akadozó vasúti közlekedés még kedden sem állt teljesen helyre. A dél-balatoni vonalon továbbra is késésekre kell készülni – közölte a Mávinform kedden reggel. A MÁV vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek.

Sokba kerülnek a viharok

Több milliárd forintnyi kárt okoztak a júliusi jégesők a mezőgazdasági földeken. Egy hónap alatt többet kellett fizetniük a biztosítóknak, mint tavaly fél év alatt. Mint arról az Origo is beszámolt, a legnagyobb mértékben a betakarítás előtt álló növények, az őszi káposztarepce, az árpa és a búza károsodott, de az őszi betakarítású kukoricát és napraforgót sem kímélték a viharok.

Szivattyúznak a Balatonnál

Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken, ahol a hétfő délután lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincékbe és lakóházakba tört be – közölte kedden délelőtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Balatonújlak és Kéthely között hömpölyög a víz Forrás: idokep.hu/Kerestes Katalin

Balatonújlakon, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron 21 helyszínen dolgoztak a szivattyúk hétfő éjszaka. Egy balatonmáriafürdői gyerektábor 100 lakóját ideiglenesen a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára, mert az épületekbe betört a víz, ezért fertőtleníteni kell.

Cikkünk folyamatosan frissül!