Két és fél havi eső esett alig egy nap alatt Budapesten

viharkár 2015.08.17-18.
Budapest, 2015. augusztus 17. Vízben elakadt gépjármű Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Hétfő estétől kedd délutánig 140 milliméternyi csapadék hullott Budapesten, ami több mint két és fél hónap átlaga, mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.
Vágólapra másolva!

A vihar gócpontja éppen az OMSZ fővárosi székházának közelében volt, ahol hétfő este 115 milliméternyi csapadékot mértek - közölte Tóth Tamás. Emlékei szerint évről évre kialakulnak extrém csapadékos időszakok az ország különböző pontjain; az elmúlt évben például az Alföldön.

Vízben elakadt gépjármű , a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A mérések alapján - folytatta - a felhőszakadás kialakulásának egyik legfőbb oka az volt, hogy a magasban nagyon lassú volt a levegőáramlás, így az álló zivatarfelhőket újra és újra feltöltötte a forró levegő.

Előrejelzésük szerint a következő időszakban

az ország keleti, északkeleti részén, a Balassagyarmat-Debrecen sávban lehet zivatarok kialakulásával számolni

- mondta. Arról is szólt, hogy augusztus 20-án az ország déli részén képződik egy csapadékzóna, ami estére folyamatosan kiszorul az ország területéről.