Vágólapra másolva!
Több milliárd forintnyi kárt okoztak a júliusi jégesők a mezőgazdasági földeken. Egy hónap alatt többet kellett fizetnie a biztosítóknak, mint tavaly fél év alatt.
Vágólapra másolva!

Csak júliusban több kárt okozott az ítéletidő, mint tavaly fél év alatt - közölte a Generali biztosító a Világgazdasággal. Összesen 550 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a céghez, 830 millió forint értékben.

A legnagyobb mértékben a betakarítás előtt álló növények, az őszi káposztarepce, az árpa és a búza károsodott, valamint az őszi betakarítású kukoricát és napraforgót sem kímélték a viharok.

Az Allianzhoz csaknem 1000 mezőgazdasági esetet jelentettek be, egymilliárd forint értékben, a Groupama biztosítónál pedig 309 bejelentés volt, melyeknek 90 százaléka növénykár, azon belül is jégkár.

A cikk szerint a jégkárokra jellemző, hogy kis területen, koncentráltan teszik tönkre a termést.

A kárrendezés a mezőgazdasági biztosítóknál hosszabb ideig tarthat, mivel a pontos kárfelmérés sokszor csak a termés betakarítása után készülhet el. A kárfelmérések azonban folyamatosan zajlanak, a kártérítések egy részét már megkapták a gazdák - írja a Világgazdaság.