A tankötelezettség Magyarországon 16 éves korig tart, és év közben a hatóságok általában igazolást kérnek a szülőktől arról, hogy a gyerek ez után is tanulói jogviszonyban van. Az Origót több olyan szülő is megkereste a panaszával, akinek a gyerekének a születésnapja a nyári szünetre esik. Volt, aki nem kapott családi pótlékot, és olyan is akadt, akinél a rendszer már hiányosságot jelzett. 

Nem kaptam meg a családi pótlékot augusztus elején, mert a nyári szünetben, június végén van a lányom 16. születésnapja  – mesélte egy apuka az Origónak. "Felhívtam a Magyar Államkincstárat, ahol azt mondták, fáradjak be az iskolába, és kérjek igazolást, hogy a gyerekem tanulójogviszonya még él. Sok utánajárásba került, mire visszaszereztem azt, ami jár." 

A középiskolák többségében a nyári szünetben hetente egy nap ügyeletet tartanak. Ez a fővárosi iskolák többségében a szerda. Az iskolai igazolás beszerzése után a Magyar Államkincstárban másfél órát kellett várnom – mondta az apuka. 

A nyáron született gyerekeknél elakadhat a családi pótlék folyósításaForrás: MTI/Balázs Attila

Egy másik szülő, Kata, mesélte, hogy augusztus elején a lánya osztálytársának anyukája hívta fel a figyelmet arra, hogy ők sem kaptak családi pótlékot. "Három gyerekem van, az egyiknek a nyári szünetre esik a 16. szülinapja. A mi esetünkben a legutoljára folyósított összegből még nem hiányzott a 16 éves gyerekemre eső rész, de az ördög nem alszik alapon felhívtam a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályát" – mondta Kata.

Az ügyintéző a taj szám alapján megnézte, hogyan áll az ügyük. Ekkor derült ki, hogy dokumentumhiányt jelez a rendszer, így a következő esedékes családi pótlék már csak két gyerekre érkezik, ha nem nyújtom be az iskolától beszerzett dokumentumot. 

Év közben sima ügy

Azok a szülők szerencsésebb helyzetben vannak, akik gyerekének a 16. születésnapja a tanév idejére esik, vagyis szeptember 1-je és június 15-e között születtek. De a tanévben születetteknek is igazolást kell kérni a tanulói jogviszonyról – mondta az Origónak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium titkárságának vezetője. – Csak év közben talán gyorsabb az ilyen papírok beszerzése és az ügyintézés is. 

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a nyári szünet alatt szintén heti egyszer van csak ügyeletFotó: Bielik István - Origo

Kata az Origónak azt mondta, az iskolában iskolalátogatási igazolást kapott, ennek alapján továbbra is folyósítják a lánya után a családi pótlékot. De az ügyintéző azt mondta neki, szeptemberben kérjen az iskolától egy tanulói jogviszonyt igazoló papírt is, nehogy emiatt ne kapjon családi pótlékot. 

A jövő nyáron is zűr lesz?

"Ahhoz, hogy folyamatosan kapjak nyaranta is családi pótlékot a 16. életévet betöltött lányom után, minden nyáron jeleznem kell a hivataloknak, hogy a gyerekem tanulói jogviszonya még mindig folyamatos?" – kérdezte Kata. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origónak azt írta, hogy a 2015. január 1-jétől hatályos rendelkezés értelmében a  tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy 2015. április 1-jétől a fővárosi és a megyei kormányhivatalok intézik a családi pótlékkal, családtámogatásokkal kapcsolatos kérelmeket. Ezeket a járási hivataloknál, a kormányablakoknál is be lehet nyújtani, és továbbítják őket elbírálásra a kormányhivatal felé. 

Figyelni kell a határidőkreFotó: Polyak Attila - Origo

A felügyeleti szerv pedig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központjának a családtámogatási főosztálya lett. 

Az ONYF azt közölte, náluk senki nem panaszkodott, hogy nyáron a 16 éves gyereke után nem kapott családi pótlékot. A meg nem érkezett családi pótlék ügye szerintük egyedi eset lehet. 

Azt viszont hozzátették az Origónak küldött levelükben, hogy 

„a családtámogatási ellátások ügyviteli rendszerében interfész kapcsolat került kialakításra az Oktatási Hivatallal annak érdekében, hogy a tankötelezettség megszűnését követően a tanulói jogviszony fennállásával, illetve megszűnésével összefüggésben kontrollálni lehessen az adatokat.”  Akkor lehet, hogy az interfészkapcsolattal van valami gond. 

Augusztusban kétszer jön

A szeptemberi tanévkezdés miatt előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin azt mondta, hogy a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján lesz, vagy postai értesítőt kap róla. 

Augusztusban kétszer jön a családi pótlékForrás: MTI/Czimbal Gyula

A családi pótlék egyébként mindig hó elején érkezik a bankszámlára. Augusztus elején a szülők már kaptak családi pótlékot, és hónap végén is megkapják ugyanazt az összeget.