Polgár Judit és Eötvös Péter kapja a legmagasabb kitüntetést

polgár judit
Vágólapra másolva!
Polgár Judit sakkozó és és Eötvös Péter zeneszerző kapja idén az augusztus 20-a nemzeti ünnepen a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István-rendet.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző veheti át - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Orbán javaslatára alapították

A kitüntetést 2011-ben Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére alapították meg a Mária Terézia által 1764-ben alapított Magyar Királyi Szent István-rend megújításaként, és rögtön ez lett a legmagasabb állami kitüntetés.

Polgár Judit sakkozó a legmagasabb állami kitüntetés egyik idei díjazottja Forrás: Polgár Judit

Az államfő adományozza 2013-tól minden évben augusztus 20-án. Az elismerés olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte.

Tavaly Kertész és Rubik kapta

Tavaly Kertész Imre író és Rubik Ernő feltaláló, a Rubik-kocka feltalálója kapta a Magyar Szent István-rendet. Mint arról az Origo is beszámolt, az átadó ünnepségen Áder János köztársasági elnök úgy méltatta Kertészt, mint aki nemcsak azzal érdemelte ki a díjat, hogy magyar íróként ő volt az első, aki Nobel-díjat kapott, hanem egész életművével.

Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója a díj átadása előtt Forrás: MTI/Kovács Attila

Rubik Ernőről szólva az államfő emlékeztetett:

zseniális találmánya, a Rubik-kocka meghódította az egész világot,

olyan "csavaros és bűvös találmány", amelynek kitalálásához igazi magyaros észjárásra volt szükség. Az államfő hozzátette: a kocka nem pusztán játék, hanem olyasmi, ami kreativitásra tanít.

A díj adományozásának első évében Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó és az idén elhunyt Lámfalussy Sándor magyar jegybankár, az "euró atyja" kapta a Magyar Szent István-rendet.