Vágólapra másolva!
A kormány határvadászszázadokat rendel a szerb határhoz: a jelek szerint dönteni könnyű volt, a megvalósítás annál nehezebb lesz, a siker pedig kérdéses. A biztonsági szakértő szerint ez eleve lehetetlen küldetés, a kormány kapkodása pedig a kerítés kudarcának beismerése.
Vágólapra másolva!

Szeptembertől, amikorra a tervek szerint elkészül a még épülő biztonsági határzárral párhuzamos gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) a magyar–szerb határon, szolgálatba állhatnak a határvadászszázadok is. Legalábbis ezt tervezi az Orbán-kormány, amely a héten döntött arról, hogy több ezer rendőrt vezényel a déli határra az „egyre agresszívabban és követelőzőbben fellépő” határátlépők miatt. A részletek még homályosak, az Origónak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint ráadásul a siker is erősen kérdéses.

A pengedrótos kerítés mellé határvadászok is érkeznek hamarosan Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Megválaszolatlan kérdések

A kormány keddi döntése után a belügyminiszter utasítására

a rendőrség haladéktalanul megkezdte a határvadászszázadok létrehozásával kapcsolatos koncepció kidolgozását

– közölte az Origo kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Ezzel azonban nem válaszoltak az Origo mintegy fél tucat konkrét kérdésének egyikére sem.

Valamivel többet árult el a Belügyminisztérium, ahová ugyanezeket a kérdéseket elküldtük. A tárca legalább általánosságban válaszolt arra, hogy nem fog-e hiányozni az ország más területein a rendőrség állományából a határvadásznak vezényelt több ezer egyenruhás. Azt írták:

A határvadászszázadok létrejöttét Lázár János jelentette be a kormányülés szünetében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A tárca válaszolt arra is, hogy felmerült-e az utóbbi években jelentős technikai fejlesztésekkel, fegyver- és járműbeszerzésekkel megerősített Terrorelhárítási Központ (TEK) bevetése a határőrizetben. Azt írták, a TEK a határvadászszázadok felállításában nem vesz részt. Hozzátették ugyanakkor: „ez nem azt jelenti, hogy az illegális migrációból következően nem lát el feladatokat”.

A kapkodás jelei látszanak

Egyelőre azonban nincs konkrét válasz olyan lényeges kérdésekre, mint például: honnan, milyen rendőri egységeket vezényelnek át úgy, hogy a közbiztonságon ne érződjön a több ezer rendőr kivonása. Egyáltalán, pontosan mennyi az a több ezer? Vajon a századok az ORFK-hoz vagy a megyei kapitányságokhoz tartoznak majd? Milyen fegyverzettel látják el őket, és kapnak-e tűzparancsot?

Az Origónak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint túl sok a megválaszolatlan kérdés,

számára úgy tűnik, a kormány kapkod, hirtelen ötletektől vezérelve követi az eseményeket,

és láthatóan régen elveszítette e téren a kezdeményezőkészségét. Tarjányi Péter szerint a kapkodás oka lehet az is, hogy lassan halad a határzár építése, sok helyütt még a drótakadály sincs kész.

A kerítést katonák építették, de rendőrök őrzik majd Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kerítés nem megoldás

Tarjányi Péter már a kerítésépítés bejelentésekor arról beszélt, hogy a fizikai határzár önmagában nem jelenthet megoldást, annak

csak úgy van értelme, ha kiegészül élőerős határvédelemmel is.

Vagyis embereket kell mellé állítani, és a határvadászszázadokkal most éppen ezt teszi a kormány – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy ha a kormányzati nyilatkozatoknak hinni lehet, és valóban elfogják a határon az illegális bevándorlók 99 százalékát, akkor a maradék egy százalék miatt van-e szükség a kerítésre és több ezer határvadász kivezénylésére, a biztonsági szakértő csak annyit mondott: „valószínűleg nem passzolnak ezek az adatok a valósággal”.

Ez már nem a ’90-es évek

A biztonsági szakértő szerint a mostani határvadászszázadok alighanem teljesen más körülmények között működnek majd, mint a 90-es években, a délszláv háború idején. Amíg délen ki nem tört a háború, addig a határ 10-15, néhol 30-40 kilométeres szakaszaira jutott egy-egy határőrőrs, ami egyenként 40-50 határőrből, altisztekből és 2-3 tisztből állt – emlékeztetett.

Pintér Sándor minisztériuma szerint nem lesz rendőrhiány az ország más részein Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ám a háborús helyzet azzal fenyegetett, hogy fegyveres csoportok szivárognak át a határon, ezért létrehozták a határvadász-akciószázadokat. Ezeket a kézifegyverek mellett ellátták géppuskákkal, gépágyúkkal és páncélozott harcjárművekkel, hogy szükség esetén megállíthassák, illetve tűzharcban ártalmatlaníthassák a beszivárgó fegyveres csoportokat – magyarázta Tarjányi.

A tűzparancs diktatúra

Tarjányi Péter nem tart attól, hogy a létrehozandó határvadászszázadok tagjai tűzparancsot kapnának.

Ha megtámadják őket, életveszélyben lennének, akkor nyilvánvalóan megvédhetik magukat, ezt bármelyik rendőr megteheti bárhol az országban – mondta.

De ha arra kapnának parancsot, hogy lőjenek azokra, akik mondjuk átmásznak a kerítésen, az már diktatúra, sőt, emberiesség elleni bűncselekmény volna – figyelmeztetett Tarjányi Péter. Ezért

szerinte a századok nem is kapnak ezúttal nehézfegyverzetet, legfeljebb kézifegyverük lesz.

Tarjányi Péter szerint a határvadászat lehetetlen küldetés Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Lehetetlen küldetésnek tűnik

A rendőrnek, akit az ország más részéről átvezényelnek egy határvadászszázadba, nem lesz sok választása Tarjányi szerint még akkor sem, ha mondjuk az új egységénél bérkiegészítésként veszélyességi pótlékot is kap:

vagy teljesíti a parancsot, és megy, vagy elköszönnek tőle, leszerelhet.

Ezzel együtt ez a biztonsági szakértő szerint „lehetetlen küldetés”. Kerítéssel, drótakadállyal vagy anélkül, hogyan állítja meg akár több ezer rendőr is azt a több százezer embert, aki a polgárháború, a reménytelen körülmények vagy más kilátástalan helyzet elől menekül? – tette fel a kérdést.

Sok jogi aggály merül fel

A kormány kapkodásának jeleit látja a szakértő abban is, hogy a parlament rendkívüli ülésén úgy módosítanák szeptember elején a büntető törvénykönyvet, hogy 3-4 év szabadságvesztéssel legyen büntethető az illegális határátlépés, illetve a kerítés megrongálása.

Ez jogi és technikai problémák sorát veti fel Tarjányi szerint. Az amúgy is

leterhelt igazságszolgáltatás szerinte nincs felkészülve több tízezer ilyen eljárás lefolytatására.

Több ezer védőt kellene kirendelnie az államnak az illegális határátlépők mellé az ilyen büntetőeljárásokban – mondott egy példát.

Ráadásul az ilyen eljárások évekig is elhúzódhatnak, addig hol helyezik el a vádlottá lett illegális határátlépőket, és ha elítélik őket, tízezrével vajon melyik amúgy is túlzsúfolt börtönbe kerülnek évekre? – sorolta az egyelőre megválaszolatlan kérdéseket Tarjányi Péter.