A határzár ellenére is özönlenek a menekültek

illegális határátlépők, magyar-szerb határ
A migrant family rests beside the border fence near the border village Asotthalom, at the Hungarian-Serbian border on August 23, 2015 as the metal fence was cut by migrants. At least 2,000 more migrants flooded overnight into Serbia in a desperate journey to try and go on to Hungary, the door into the European Union, a UN official said on August 24, 2015. AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI
Vágólapra másolva!
Megrongálták a drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok. Átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta. Kora este a több száz migráns a gyűjtőpontot elhagyva Szegedre indult a vasúti sínek mentén.
Vágólapra másolva!

Megrongálták a drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok, átvágták a drótot, és ruhákat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge - számolt be az M1.

A köztévé tudósításában elhangzott az is, hogy a Röszke mellett, a Szabadka-Szeged vasútvonalnál, ahol nincs kifeszítve drót, folyamatosan érkeznek a bevándorlók a síneken gyalogolva. A tudósító becslése szerint 200-250 migráns érkezett fél óra alatt, reggeltől hétszázan jöttek a síneken.

A töltésen át

A szegedma.hu arról számolt be, hogy kora este legalább 4-500 illegális bevándorló érkezett a vasúti töltésen Szeged Szentmihály nevű városrészére. Nagy számban vannak jelen a rendőrök, a polgárőrök, de megjelentek az embercsempészek is. A migránsok, akik nem voltak hajlandóak megállni a röszkei gyűjtőponton, taxikat szeretnének, hogy azokkal folytathassák útjukat Nyugat-Európába.

Az mno.hu információi szerint ez még nem az a migránscsoport, akik korábban a macedón határnál összetűzésbe keveredtek az ottani rendfenntartókkal.

Huszonöt nyomozót vezényeltek Csongrádba

Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Közben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) huszonöt nyomozót vezényelt Csongrád megyébe, hogy segítsék az ottani rendőrök munkáját. Elsősorban az illegális határátlépőket szeretnék feltartóztatni és az embercsempészetet megfékezni.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője elmondta: az átvezényelt rendőrök főként embercsempészés és jogellenes tartózkodás elősegítése miatt indított eljárásokban vesznek részt.

Az úgynevezett NATO-drótból épült kerítés az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszán, a magyar-szerb határon Mórahalom térségében 2015. augusztus 3-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kifigyelik a rendőröket

Délelőtt már érkeztek hírek aról, hogy átbújnak a migránsok a határon felállított kerítés alatt Röszke térségében.

A Szegedma.hu információi szerint egy 6-8 fős csoport hálózsákokat és plédeket használva megemelte a NATO-drótot és könnyedén átkúsztak alatta, majd percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A migráns csoporttal lévő gyermeket a kerítés fölött adták át Szerbiából Magyarországra. A lap tudósítója szerint többen is ezen a szakaszon kelnek át, sőt már kitaposott ösvény vezet oda.

A drótakadály mellett rendőrautó járőrözik, a migránsok kifigyelik, hogy mennyi idő alatt fordul a jármű, és kihasználva a pár perces nyugalmat, átmásznak a kerítés alatt.

Hónapok óta ennyien jönnek

Hónapok óta több százan jönnek itt a határon. A rendőrök éjjel-nappal ott vannak a sínek környékén, de ezzel az embertömeggel már nem lehet mit kezdeni - mondta az Origónak Borbásné Márki Márta. A település polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy a menekültek már a település belterületén is jelen vannak, ahogy az embercsempészek is megjelentek Röszkén.

Ez nem számít rendkívüli eseménynek, erre a rendőrség fel van készülve - mondta Szenti Szabolcs. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvívője hozzátette: az elfogott illegális bevándorlók a röszkei gyűjtőpontra kerülnek.