Trócsányi nem várna az EU-ra

Trócsányi László igazságyügyi miniszter Trócsányi László igazságyügyi miniszter Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Vágólapra másolva!
Magyarország nem várhat az EU új migránspolitikájának kidolgozásáig, addig is lépéseket kell tennie - mondta az igazságügyi miniszter. Trócsányi László szerint is szükség van a büntetőpolitika szigorítására.
Vágólapra másolva!

Magyarország aktívan kíván közreműködni az Európai Unió új migrációs politikájának kidolgozásában, de a kormánynak már az uniós döntések megszületése előtt meg kell tennie bizonyos lépéseket - mondta az igazságügyi miniszter.

Recseg-ropog a rendszer

Európának nincs egységes válasza a menekültügyre, és a migráció nem is érinti azonos módon a tagállamokat - emlékeztetett Trócsányi László a szegedma.hu portálnak adott interjúban. Az ma már közhely - folytatta -, hogy

az európai menekültügyi szabályozás recseg-ropog,

és az is, hogy új szabályozásra van szükség.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint Magyarországnak lépnie kell Fotó: Polyak Attila - Origo

Ez meglehetősen nehézkes lesz, hiszen 28 tagállamnak a kompromisszumát kell elérni, ami nem egyszerű - mondta a miniszter.

Magyarországnak lépnie kellett, mert migrációs válság, menekültügyi szükséghelyzet alakult ki a térségben.

A határokat csak az átkelőhelyeken, rendezett módon lehet átlépni, az elfogadhatatlan, hogy naponta 1500 ember lépjen be az országba illegálisan - tette hozzá.

A szogorítás pártján van

Az igazságügyi miniszter közölte: szeptemberben rendkívüli ülést tart a parlament, a Büntető törvénykönyvet akkor módosíthatják. Olyan büntetőjogi tényállások kidolgozására van szükség, amelyek a határátkelésre vonatkozó normákat védik a büntetőjog eszközével - mondta Trócsányi.

Afgán migránsok Mórahalom határában - szükséghelyzet van a miniszter szerint Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hozzátette, hogy fontos a nagyon határozott fellépés az embercsempészekkel szemben. "Magyarország határozott intézkedéseket kíván tenni a migrációval kapcsolatban. Hazánk akkor is hallatni kívánja majd a hangját, amikor az EU új migrációs politikáját dolgozzuk ki" - jelentette ki.