Értékelik a kormány egyéves munkáját

Lázár János beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2015. július 16. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatót tartja az Országházban 2015. július 16-án. A kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé - mondta a miniszter. Az egyik esetben a Spar, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kormánykonferencián értékelik kedden a kabinet egyéves tevékenységét. A meghívott vendégek között van Cséfalvay Zoltán, Parragh László és Pálinkás József is. 
Vágólapra másolva!

Kormánykonferenciát tartanak ma a kabinet munkájának értékelésére. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta,

a tanácskozás lényegében egy kibővített kormányülés lesz,

amelyen a miniszterelnök és meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet.

Lázár János szerint egy kibővített kormányülés lesz a keddi találkozó Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eseményen - amelyet hagyományteremtőnek szánnak - részt vesz mások mellett Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Matolcsy György jegybankelnök, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Orbán Viktor korábban azt mondta a Napi gazdaságnak, hogy a hogy június 6-tól egyenként elemzi a minisztereivel a kormányzati munkát, és a közös elemzés végeredménye akár egyes államtitkárok menesztése is lehet.

Szeptember ötödikén ismét értékelnek

A kormánykonferencia arról szól, milyen kormányzati munka kell ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP 2018-ban újra bizalmat kapjon, és egyfajta folytatásként megkezdhesse a munka harmadik részét is. Ez bizonyos szempontból nehezebb feladat, mint a 2010 utáni kárrendezés volt - mondta Lázár János a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy próbáljanak minél több objektív számot keresni a kormányzati teljesítmény, a demográfiai folyamatok mérésére.

Hozzátette, hogy a Fidesz szeptember ötödikén Kötcsén egyre inkább az ilyen mutatók alapján értékeli majd a politikai helyzetet, míg a szakpolitikai kérdésekről a kormányzat is mérleget von,elemző módon igyekszik visszatekinteni az elmúlt öt, illetve az elmúlt egy évre.

Ezt a "harag és részrehajlás" nélküli szakpolitikai önvizsgálatot most tartják meg először, de hagyományteremtő céllal, mostantól minden évben lesz ilyen eszmecsere - mondta a miniszter a lapnak.

Lázár János beszélt arról is, hogy

szeptember tizenötödikén születik majd döntés a kormányzati személycserékről,

ami nem rokon- és ellenszenv, esetleg párpolitikai helyértékek alapján történik majd, hanem kizárólag a szakmai teljesítmény alapján.