Ivós játékok a mintagólyatáborban is vannak

Bognár István, Debreceni Egyetem, gólyatábor
Vágólapra másolva!
Kordonnal lezárt terület, több mint 20 biztonsági őr és egésznapos orvosi ügyelet – így készül a Debreceni Egyetem a gólyatáborra. Lesz még élményfürdőzés, borkóstolóval egybekötött tűzijáték, Majka-, Wellhello- és Kis Grófó-koncertek is. Az elmúlt évek botrányai után mintának szánják a közel 60 millió forintból rendezett eseményt. Interjú Bognár Istvánnal, a Debreceni Egyetem gólyatábori főszervezőjével.
Vágólapra másolva!
  • A tavalyi ELTE-s gólyatábori botrány miatt idén példának szánják a Debreceni Egyetem gólyatáborát.
  • Közel 60 millió forintba kerül a gólyatábor.
  • Hivatásos biztonsági szolgálat és kordonok védik a résztvevőket.
  • A programokon részt venni kötelező, a feladatok fakultatívak.
  • Három fordulóban válogatják a szervezőket, és figyelnek a nemi arányokra is.
  • Ha egy szervező zaklat egy gólyát, akkor hazaküldik.

Az elmúlt három év a sorozatos gólyatábori botrányokról szólt, idén pedig új irányelveket fogalmazott meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), mert az ombudsman vizsgálata is arra jutott, hogy alig szabályozottak a gólyatáborok. HÖK-ösöktől hallottam, hogy a debrecenit szánják az egyik etalonnak, követendő mintának, így van?

Igen, sajnos az elmúlt években történt szörnyűségek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy elkészüljenek ezek az irányelvek, ajánlások a HÖOK részéről.

Gólyatábori körkép

Ha Ön vagy hozzátartozója szokatlan gólyatábori feladatról tud, szervezési hiányosságot tapasztal, kérjük, írja meg a hirugyelet@origo.hu címre. Amennyiben erről képes vagy videós dokumentációja is van, csatolja.

Meg kell kérdeznem öntől mint HÖOK elnökségi tagtól, hogy botránynak kell lennie ahhoz a hallgatói élet valamelyik területén, hogy a HÖOK bármit is lépjen?

A HÖOK elnöksége már jóval a gólyatábori események előtt kezdeményezte a hallgatói önkormányzatok rendezvényszervezői gyakorlatainak felülvizsgálatát és egy ehhez kapcsolatos irányelv kidolgozását. Éppen azért, mert a különböző felsőoktatási intézményeknél eltérő módokon jelentkezik a gyakorlati megvalósítás menete. Ez sajnos néhány esetben figyelmetlenséget és felületességet eredményezett a szervezők részéről, ami éppen elég volt a baj megtörténéséhez. Mi minden erőforrásunkkal arra törekszünk, hogy a hallgatói élet különböző területein megtaláljuk azokat a pontokat, amelyeket lehet még javítani és fejleszteni. Később ezeket az irányelveket minden hallgatói önkormányzat számára elérhetővé tesszük, segítve ezzel a munkájukat. Így jött létre az etikai charta, amely lehetővé teszi az egységesen vallott értékek érvényesülését, a Választási Kódex pedig segíti a HÖK-ök átlátható működését. Rendkívüli és sajnálatos események bármikor megtörténhetnek, hiszen a gólyatáborokban felnőtt emberek vesznek részt, akiknek nem foghatjuk egész nap a kezét. A reformcsomag célja az, hogy olyan körülmények között tartsunk gólyatábort, amelyek minimalizálják a visszaélésre alkalmas helyzeteket.

Bognár István, Debreceni Egyetem, gólyatábor Forrás: Szabó Barbara

Térjünk vissza a gólyatábori szervezéshez. A HÖOK az ajánlás előzményeként létrehozott egy rendezvényszervezői bizottságot, amely összegyűjtötte a különböző felsőoktatási intézmények rendezvényszervezési gyakorlatait, majd azok alapján megalkotta az ajánlásait. Hál' istennek azok az intézmények voltak sokkal nagyobb számban, ahol, ha nem is egységes, de megfelelő szabályozás volt ezelőtt is. A Debreceni Egyetem is ezen intézmények közé tartozik.

Menjünk végig a folyamaton. Felvesznek egy hallgatót a Debreceni Egyetemre. Ki és hogyan értesíti a gólyatáborról?

A leendő elsőéves hallgató az Egyetemtől kap egy borítékot, ami tartalmazza a hivatalos értesítőjét a felvételről, hasznos tudnivalókat az évkezdéshez, a gólyatábori jelentkezéshez szükséges információkat, egyéb egyetemi tájékoztatókat. Ezt minden esetben a kari tanulmányi osztályok munkatársai postázzák el.

Kinek és hogyan fizetnek? Készpénzben behozzák a HÖK-irodába, vagy átutalják valakinek a bankszámlájára?

A kipostázott csomagban található egy sárga csekk, ami a gólyatábor díjáról szól. Ezt kell befizetni az egyetem nevére, hogy részt tudjanak venni a táborban. Ez idén is, több éve változatlanul, 16 500 Ft.

Kilencedik éve bevett gyakorlat Debrecenben, hogy több kar gólyatáborát egy helyszínen rendezik Forrás: Szabó Barbara

Tulajdonképpen ki szervezi a gólyatábort, mármint ki vállal anyagi és személyi felelősséget?

A gólyatábort a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezi, a technikai lebonyolítást pedig a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. végzi. A rendezvény főszervezője ennek következtében a hallgatói önkormányzat elnöke. Az említett cég az egyetemmel számos területen együttműködik, a rendezvényszervezésben évtizedes tapasztalattal rendelkezik, többek között az ország egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozatának számító Campus Fesztivál szervezője.

Tudtommal nem ön a hallgatói önkormányzat elnöke.

A DEHÖK elnöke Körösparti Péter, viszont ő idén nem tud részt venni a gólyatáborban, így mint elnökhelyettes én látom el a főszervezői feladatokat.

Pár éve hallottam, hogy az ELTE BTK és a Debreceni Egyetem gólyatábora számháborút vív, hogy kié az ország legnagyobb gólyatábora. Hány frissen felvett hallgatót táboroztatnak?

Az első turnusban 1300-an, a másodikban 900-an lesznek a táborban, ami a csapatvezetőkkel kiegészített létszám. Ezen felül még körülbelül 130 fő szolgáltatásokért felelős személyzet tartozik hozzá a létszámhoz.

Egy vagy több kar gólyatábora?

Több karé.

A Debreceni Egyetemen több lépcsőben választjuk ki a csapatvezetőket Forrás: Szabó Barbara

Nem ez az első év, hogy összevonták több kar gólyáit. Miért volt erre szükség?

Igen, már kilencedik éve bevett gyakorlat Debrecenben, hogy több kar gólyatáborát egy helyszínen tartják. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy 1300 fős nagy tömeg hömpölyög programról programra. Minden egyes karnak saját programterve van, külön történik a beiratkozás, a sportprogramok, az élményfürdőzés stb. A gólyák 15 fős csoportokba vannak beosztva két-három csapatvezetőhöz, a csapatokat a hallgatói önkormányzat képviselői koordinálják. Lényegében csak az esti szórakozás a kötetlen program, ott lehetőségük nyílik más karok hallgatóival is megismerkedni. Ezen felül pedig a tábor egész területét, beleértve a kollégiumokat is, több mint 20 fő biztonsági személyzet felügyeli.

Akkor ezek szerint már nagy hagyománya van annak, hogy ennyi emberrel, ekkora méretben gondolkoznak.

Talán az a legnagyobb előnye a Debreceni Egyetem gólyatáborának, hogy az egyetem területén rendezzük. Ismert és megbízható a helyszín, az elsőéves hallgatók így már itt megismerhetik az Egyetem területét, lehetőségük nyílik beiratkozni. A táborba a karok oktatói is ellátogatnak, megtartják a szokásos szakos tájékoztatóikat, és szinte mindig marad idő kötetlen beszélgetésekre is.

A gólyatáborokban egyetlen gólyát sem lehet kötelezni semmilyen feladatra sem Forrás: Szabó Barbara

Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem egyetemi hallgatói önkormányzatának elnöke azt nyilatkozta, hogy az obszcén dalok éneklése nem része a gólyatábornak, de amikor mégis volt erre példa önöknél, akkor már másnap a vonaton ült hazafelé az a szervező, aki ilyenre vette rá a leendő hallgatókat. Hogyan választják ki a szervezőket, van képzés például?

A Debreceni Egyetemen többlépcsős folyamatban választjuk ki a csapatvezetőket. Ennek első állomásaként egy motivációs levéllel jelentkeznek a gólyatábori csapatvezetői pályázaton. A második fordulóban személyes meghallgatásra kerül sor, ahol a kari HÖK-képviselők meghallgatják a jelentkezőket. A harmadik körben pedig egy felkészítő táborban vesznek részt, ahol tételesen végigveszik a gólyatábor programjait, a saját feladatukat, kötelezettségeiket. Aki ezen lépcsők valamelyikén valami oknál fogva nem felel meg, nem vehet részt a táborban. Ezen túlmenően a gólyatáborban is van a főszervezőnek arra lehetősége, hogy aki nem megfelelően végzi a feladatát, annak megköszönjük az eddigi munkáját, és felszólítjuk a tábor területének elhagyására.

És ha nem akarja elhagyni a helyszínt, de megígéri, hogy jó lesz, és ez csak egyszeri alkalom volt?

Egyértelmű szabályok vonatkoznak minden résztvevőre, nincs kivétel. Ha bármelyik szervező, csapatvezető megsérti bármelyik gólya alapvető emberi jogait, az illető szervezőt azonnal eltávolítjuk a táborból.

Mit csináljon egy gólya, ha inzultálja őt a saját csapatvezetője, esetleg szexuális utalásokat tesz, vetkőzős feladatokat ír elő, vagy obszcén dalokat énekeltet vele?

A vetélkedők a tábor egyik legfontosabb részét kitevő programok, de a feladatokban való részvétel fakultatív. Amennyiben mégis fennállna egy ilyen helyzet, akkor a gólya bátran fordulhat bizalommal valamelyik HÖK-képviselőhöz, hogy őt inzultus érte valamelyik csapatvezetője részéről.

Az első turnusban 1300-an, a másodikban 900-an lesznek a táborban Forrás:Debreceni Egyetem

A ELTE-n tavaly történtek azt mutatták, hogy sokszor a csapatvezetők is érdekeltek abban, hogy eltussolják az ügyet.

Az én telefonszámom is elérhető a kifüggesztett házirendeken mindegyik résztvevő számára, így akár hozzám is bátran fordulhatnak panasszal. Természetesen ezen szituációk eredménye kizárás a csapatvezetőre vonatkozóan, ha pedig bűncselekményt követett el az illető, akkor értesítjük a megfelelő hatóságot.

A kollégium területén van a tábor. Ki és hogyan biztosítja, hogy egy vadidegen vagy mondjuk látogatók, szülők, a felvettek ismerősei ne sétáljanak csak úgy be?

A gólyatábor egész területe körül van kordonozva, mint egy fesztivál területe. A biztonsági személyzet felel ezen kerítés épségéért és azért, hogy ezen keresztül ne jusson be illetéktelen személy.

Lehet alkoholt fogyasztani a tábor területén?

Igen lehet. Minden 18. életévét betöltött személy vásárolhat a szolgáltatóegységekben lévő pultoknál. A dohányzásra vonatkozóan pedig betartatjuk a hatályos jogszabályokat, a kollégiumok és az egyetem épületeiben már a jogszabályi tiltást megelőző években is tilos volt a dohányzás, és mi magunk a rendezvénysátorban, az esti koncertek helyszínén is megtiltottuk.

HÖK-ösök árulják az alkoholt, vagy ez a már említett szolgáltató személyzet feladata?

A rendezvény technikai lebonyolítása, mint már említettem a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. feladata. A büféket ezen cég munkatársai üzemeltetik. Az ott dolgozó személyzet köre tőlünk független, az ő alkalmazásukban áll.

Gólyák a Debreceni Egyetem gólyatábori eligazításán Forrás: Debreceni Egyetem

Ekkora méretnél előírás is szabályozza a mentőautó jelenlétét. Vagy elég, ha a szervezők értenek az elsősegélynyújtáshoz?

A DEHÖK gólyatáborában napközben orvosi ügyelet, este 20 órától hajnali 5 óráig pedig egy mentőautó, szakkifejezéssel esetkocsi áll készenlétben, ha bármilyen egészségügyi gond állna elő. Ezen felül az összes szervező részt vesz egy alapfokú egészségügyi oktatáson, ahol szakemberek készítik fel őket.

Vannak biztonsági őrök. Ha verekedés tör ki, akkor hogyan léphetnek föl?

A biztonsági személyzet a jogszabályoknak megfelelő eszközökkel járhat el. Tájékoztatnak bennünket is a szabálysértésekről, a házirend megsértéséről, illetve szükség esetén értesítik a megfelelő hatóságot.

Milyen programok vannak a gólyáknak?

A csapat- és közösségépítő feladatokon, vetélkedőkön túl részt vehetnek egy élményfürdőzésen, egy tűzijátékkal egybekötött borkóstolón. A szakmai programok között tájékoztatást kapnak a kari és szakos vezetőktől, tanulmányi osztályoktól, az intézményi és országos hallgatói érdekképviselettől. Kötelező részt venni a hallgató saját képzésére történő beiratkozáson – amelyen nemcsak a gólyatábori résztvevőknek, hanem minden felvett hallgatónak meg kell jelennie –, illetve a gólyatábori program része az egyetemi tűz- és munkavédelmi oktatás is. Esténként pedig különböző koncerteken szórakozhatnak a tábor lakói.

Mondjon példát feladatokra. Vannak ivós játékok?

A vetélkedők és játékok alatt mi is a HÖOK által készített ajánlásokban található feladatokból állítottuk össze a programokat. Ezeket az ajánlásokat jogászok, rendezvényszervezők, pszichológusok, trénerek segítségével állítottuk össze. Ezek között található „ivós” játék is, de mint azt már korábban említettem, az ezekben való részvétel teljes mértékben önkéntes.

Napközben orvosi ügyelet, este 20 órától hajnali 5 óráig pedig egy mentőautó, szakkifejezéssel esetkocsi áll készenlétben Forrás: Szabó Barbara

Van olyan feladat, amin a gólyák egyedül, szervező nélkül vesznek részt?

Ilyen feladat egyáltalán nincs a táborban, a gólyák a Debrecenbe történő eljutás és hazajutás kivételével a tábor időtartama alatt végig a szervezők és a biztonsági személyzet felügyelete alatt állnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy már a debreceni vasútállomásról is szervezői kísérettel jönnek az elsőévesek a tábor Egyetem téri területére. Amennyiben bármilyen, a szervezők által nem megszokottnak ítélt esemény bekövetkezik, vagy tudomást szereznek róla, hogy valakit a csapattársai már legalább két órája nem láttak, akkor azt azonnal jelentik a főszervezőknek, akik megkezdik az „eltűnt” személy felkutatását.

Az élményfürdőben ki figyel arra, hogy a gólya nem fullad-e meg?

Egyrészt az élményfürdőbe is a csapatvezetők irányításával mennek a gólyák. Másrészről a fürdőkomplexumot az üzemeltető teljes személyzettel biztosítja a DEHÖK-nek, amelybe természetesen a szakképzett úszómesterek is beletartoznak.

Hogyan jelenik meg a „nők védelme” a programokban?

A HÖOK-ajánlások alapján összeállított vetélkedők feladatain túlmenően alkalmazunk olyan játékokat is, amelyek rámutatnak a nemek egyenlőségére, és segítenek az egymáshoz való pozitív hozzáállás kialakításában. Emellett kiemelném, hogy a HÖK-képviselők és csapatvezetők között közel fele-fele arányban találunk férfiakat és nőket.

Élményfürdőznek a frissen felvett hallgatók Forrás: Debreceni Egyetem

Körösparti Péter azt nyilatkozta tavaly, hogy a tábor végén „borkóstolóval egybekötött tűzijáték is van az Egyetem téri szökőkútnál”. Vannak, akik ezt felesleges rongyrázásnak gondolhatják. Egyébként mennyibe kerül?

A tűzijáték a tábor végét, a gólyák köszöntését és a tanulmányi éveik megkezdését jelképezi, és minden évben megrendezzük. Az idei évben a költsége 1 416 000 forint, amit a gólyák befizetéséből gazdálkodtunk ki.

Idén kit hívnak meg koncertezni?

Az idei évben többek között Majka, Andro, Wellhello, Kis Grofó és az Animal Cannibals lép fel.

A Magyarul Balóval című műsor szerkesztői készítettek még nyár előtt egy felmérést, hogy hány felsőoktatási intézmény tervez változtatni a gólyatáborai szervezésén. Akkor a Debreceni Egyetem azt válaszolta, hogy nem tervez változtatni. Azóta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is kiadott egy irányelvet. Az, hogy nem változtatnak, az annak szól, hogy Budapestről ne mondják meg, hogyan kell gólyatábort szervezni Debrecenben, vagy akkora tapasztalat gyűlt össze, hogy nem tudnak újat mutatni?

Mint arról korábban szó volt, az országos szabályozás kidolgozásához a gólyatáborok debreceni lebonyolítási rendjét tekintették az egyik etalonnak. Debreceni részről kezdettől fogva részt vettünk a HÖOK ajánlásainak kidolgozásában. A műsorban azt kérdezték, történt-e változás, és mivel a rendezvényszervezésre vonatkozóan nálunk már az ezelőtti években is a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt a gólyatábor lebonyolítása, így ott nem volt szükség változtatásra. Az országos ajánlás alapján természetesen mi is kiegészítettük a szabályzatunkat a gólyatábori házirenddel, amit már alkalmazunk is az idei évi gólyatáborban.

Debreceni Egyetem, gólyatábor Forrás: Debreceni Egyetem

A HÖOK idén kiadott tábori szabályzatában az szerepel, hogy idézem „3.18. A tábor területén fényképet vagy videofelvételt készíteni szigorúan tilos!”. Ez kicsit olyan, mintha átestek volna a ló másik oldalára. Sokaknak van már fotózásra, videózásra alkalmas okostelefonjuk. Ha egy csapat gólya készít egy fotót, akkor majd leteperi őket a biztonsági szolgálat, és elkobozzák a fényképet? Esetleg töröltetik? Pillanatok alatt szinkronizálódik a felhőbe a fénykép, ha a telefonról törlik is.

Ez egy ajánlás, amit minden intézmény úgy egészít ki, ahogy az számára megfelelő. A Debreceni Egyetem gólyatáborában egy profi stáb végzi a videók és fotók készítését. Erre vonatkozik a szabályzat megfelelő passzusa, más hivatalos fotós nem készíthet képeket. Természetesen senkit nem fognak leteperni, amiért egy szelfibottal készít egy képet magáról és a barátairól a saját telefonjával. Viszont azokért a képekért nem is tudunk felelősséget vállalni.

Kivel kell a fotózásról egyeztetni, és ki vállalja a felelősséget?

Ha valaki hivatalos képeket szeretne készíteni a gólyatáborunkban, ahhoz az egyetemtől kell engedélyt kérnie.

Mekkora fizetést kapnak a tábor lebonyolításáért a szervezők? 2500 hallgató befizetéséből, azért bizonyára jut némi prémium a HÖK-ösöknek is.

A tábor költségeinek csak egy bizonyos részét, közte a napi háromszori, az egyetemi menzán lebonyolított étkezést (amiből az ebéd és a vacsora meleg étel) fedezik a gólyák befizetései. A hiányzó összeget az egyetemi és kari HÖK-ök pótolják. A szervezők és csapatvezetők önkéntes alapon végzik a feladatukat. Az ő részvételi költségüket támogatja a hallgatói önkormányzat.

A két hét gólyatábor összköltségvetése befizetésekkel és kiegészítésekkel együtt mekkora? Illetve mit ért az alatt, hogy a szervezők és csapatvezetők költségeit támogatja a hallgatói önkormányzat? Ösztöndíj formájában megkapják?

A Debreceni Egyetem tavalyi évi gólyatáborának összköltségvetése 58 507 000 forint volt. Ez az összeg a részvételi díjból, szponzori támogatásból és a HÖK rendelkezésére álló hallgatói forrásokból áll össze. A legfontosabb kiadási tételek az Egyetem legjobb színvonalú kollégiumaiban történő elszállásolás, a napi háromszori étkezés, a biztonságtechnikai kiadások, az orvosi ügyelet és mentőautó biztosítása, valamint a technikai kiadások. A technikai kiadások közé tartozik a színpad-, fény- és hangtechnika, valamint egy olyan, több mint 1000 fő befogadására alkalmas rendezvénysátor bérlése és üzemeltetése, ami csökkenti az egyetem főépülete környezetének zajterhelését. Ezenkívül természetesen jelentős tételt képeznek a fellépők, zeneszolgáltatási és kulturális programok költségei is.

Áttérve a szervezők részéről felmerülő költségekre, a korábbiakban már ismertetett háromlépcsős kiválasztási folyamaton csak úgy tudnak részt venni a szervezőségre pályázó hallgatók, hogy megtérítik mindazokat a költségeket, amelyeket a biztonság számára elengedhetetlenül fontos szelekciós folyamat indukál. Mivel azonban igazságtalan volna a saját szabadidejüket a tábor szervezésére áldozó hallgatóktól anyagi ellentételezést várni, ezért a szervezői pályázatot megnyert hallgatók közösségi munkájukért ösztöndíjban részesülnek.

A Debreceni Egyetem nagy intézmény, és könnyebbség, hogy a kollégiumok is elzárhatók. Mi a helyzet azokkal az intézményekkel, ahol nemhogy ezres, de épphogy csak száz főt kell táboroztatni? Itt fontos a méret és így a befolyó és támogatással hozzáadott összegek kérdése is.

A méret és az anyagi erőforrások nem lehetnek akadályai a biztonságos, megbízható gólyatáborok szervezésének. A HÖOK által kiadott ajánlásokban található egy rendezvényszervezői kisokos is, amelyet bármely tagönkormányzat felhasználhat és saját viszonyaira szabhat.

A kari dékánok és a rektor is meg szokott jelenni a táborban. A kancellárt is meghívják idén?

Igen, természetesen a kancellárt is meghívtuk a táborokba. Intézményünkben a kancellár az egyetem oktatója, a korábbi években is ellátogatott a táborokba.

Mióta bevezették a kancellári rendszert, kié a felelősség? A rektoré, a kancelláré, a DEHÖK elnöké vagy a tábori főszervezőé?

Mindegyik említett vezetőnek megvan a felelőssége. Az intézmény felelős vezetőjeként a rektor engedélyezi a gólyatábor megtartását, az üzemeltetésért felelős vezetőként a kancellár ad engedélyt a helyszín használatára. A hallgatói önkormányzat elnöke mint a tábort rendező szervezeti egység vezetője vállal felelősséget. A hatóságok felé pedig az a tábori főszervező személy a felelős, akinek a nevét a hatósági engedélykérelmekben megadták. Az elmúlt években kiváló együttműködés volt az egyetemi és a hallgatói vezetők között, a tábort megelőzően az egyetemi vezetőkkel közös sajtótájékoztatót és területbejárást tartottunk. A szervezés során igyekeztünk körültekintően eljárni. Bízunk benne, hogy az idén is a korábbi években megszokott színvonalon sikerül lebonyolítani a gólyatáborokat.

Szeptemberben levonják a HÖOK-ban az országos szintű tapasztalatokat?

A HÖOK vezetése eleve igyekszik több tábort is felkeresni, hogy ott személyesen is találkozhasson a gólyákkal. Az országos szintű tapasztalatokat már a tanév elején összesítjük, ezek alapján a tábori szabályzatok finomhangolását az őszi HÖOK-vezetőképző tematikus csoportjának ajánlásait is figyelembe véve a szervezet legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés jogosult elvégezni.