Kétszáz, erre a célra szolgáló plasztik babával egy órán át gyakorolják az újraélesztést augusztus 29-én Dunaújváros központjában, amellyel újra Giunness-rekordot döntenének a résztvevők - közölte az esemény egyik főszervezője.

Orosz Csaba tűzoltó alezredes, dunaújvárosi hivatásos tűzoltóparancsnok elmondta, tavaly azzal döntöttek magyar csúcsot, hogy kétszáz órán át végeztek alapszintű újraélesztést egy babán. Az évfordulót rekordkísérlettel szeretnék ünnepelni - tette hozzá.Tájékoztatása szerint most kétszáz babával, 3-4 fős csapatokban, mintegy 800 ember részvételével gyakorolják egy órán át folyamatosan az újraélesztést.

Fel akarják hívni a figyelmet

A civil kezdeményezésre létrejött rendezvény szervezésében a katasztrófavédelem mellett a vöröskereszt, a mentőszolgálat és a helyi kórház is részt vesz. Orosz Csaba elmondta: legfőbb céljuk felhívni a figyelmet az újraélesztés technikájának elsajátítására és arra, hogy az életmentést minél hamarabb meg kell kezdeni. Hozzátette, egyik tűzoltójuk, aki tavaly is részt vett a rendezvényen, néhány hete egy velencei benzinkúton mentette meg egy kamionos életét, akit sikeresen újraélesztett.

Rekordot akarnak dönteniForrás: Thinkstock

Véradás is lesz

A Guinness-rekordkísérlethez kapcsolódó programok augusztus 29-én szombaton délután kezdődnek Dunaújvárosban a Dózsa mozi előtti téren, ahol színpadi műsor várja az érdeklődőket - mondta Orosz Csaba. A vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője, Feth Katalin arról tájékoztatott, hogy délután véradás is lesz a rendezvény területén.