AWACS felderítőgépet telepít Magyarországra a NATO

NATO-csapatok Ukrajna határán, ukrán válság, Boeing E-3B Awacs a levegőben
FILES - Picture taken on March 20, 2003 shows a NATO AWACS surveillance aircraft landing on the NATO military airbase of Geilenkirchen, western Germany. The German federal constitutional court ruled on May 7, 2008 in the southwestern city of Karlsruhe that the decision to deploy German crews on NATO surveillance flights over Turkey during the Iraq war was illegal. NATO dispatched AWACS surveillance aircraft to Turkey as part of an agreement to protect the country, a member of the alliance, against any attack by Iraq during the US-led invasion. AFP PHOTO DDP/ TORSTEN SILZ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Szeptember közepén érkezik Magyarországra a NATO AWACS felderítő repülőgépe. Egy hadgyakorlat miatt telepíti Pápára a gépet a NATO.
Vágólapra másolva!

Kiképzési céllal, gyakorlatra érkezik Magyarországra a NATO legismertebb felderítő repülőgépe, az AWACS – tudta meg a Napi Gazdaság. A lap azt írja, hogy a felderítőgépen kívül a pápai katonai repülőtérre telepítenek még 22 légi járművet különböző NATO-tagállamokból.

Ezek között amerikai katonai gépek is lesznek.

Várhatóan mentőhelikoptereket is alkalmaznak majd a felkészítés során. A mentési feladatokra is katonákat felkészítő hadgyakorlatra 12 országból 400 fős katonai személyzet is érkezik majd.

A kiképzésen a katonák gyakorolhatják az ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége, az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is.