Harmadik kerítés is lesz a határon

2015.08.27. 15:40

A kerítés és a NATO-drót mellett egy harmadik létesítmény is védi majd a magyar–szerb határt. Lázár János szerint a határvadászokkal együtt a hármas határvédelem már elég lesz. 

Valóságos erődítmény lesz a magyar–szerb határon a kormány tervei szerint. Lázár János már korábban bejelentette, hogy augusztus 31-én mindenképpen elkészül a még épülő biztonsági határzárral párhuzamos gyorstelepítésű drótakadály. Ezután húzzák fel a három méter magas kerítést, de ezzel még mindig nem lesz vége az építkezésnek. 

Hármas határvédelmet tervez a kormány a magyar–szerb határraFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: a kerítés és a NATO-drót közé még egy biztonsági létesítményt terveznek. Hogy pontosan mit, azt nem részletezte, de szerinte ezzel a hármas határvédelem, kiegészülve a több ezer rendőrrel, már elegendő lesz. Elképzelhető, hogy a köztes területre is drótakadályt húznak.

Gumibot és vízágyú engedélyezett

Lázár János szerint ez a védelem már elegendő leszForrás: MTI/Kovács Attila

A 177 kilométer hosszú határszakasz védelmére 2016 határvadászt küld a kormány. A szeptember végére felálló századokat részint a Készenléti Rendőrség hat határvadász-bevetési osztálya és a megyei rendőrkapitányságok bevetési osztályai alkotják, de 876 próbaidős rendőrt is bevonnak. Ők valójában rendészeti szakközépiskolás hallgatók, korlátozott jogkörökkel. 

Tűzparancsot a rendőrök nem kapnak, viszont gumibotot és vízágyút használhatnak  – erősítette meg a miniszter. Ha kell, akár sorfalat is állnak – tette hozzá.