Szombattól ötödször lesz hőségriadó idén nyáron. A hétvégén igazi kánikula lesz, a hidegfront jövő hét szerdán érkezik.

Szombattól jövő hét keddig újabb hőségriadót hirdetett az országos tiszti főorvos. Az előrejelzések szerint ugyanis a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, emiatt és a sok napsütésnek köszönhetően a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően e fölött alakul. A maximum-hőmérséklet várhatóan szombaton 34, hétfőn pedig már 35 fok körül alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, ami véget vet a hőségnek. Az idei ötödik hőségriadó kapcsán az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Azt is külön kiemelték, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Még csak most jön a java: a jövő hét második felében visszatér a kánikula!Forrás: Thinkstock

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán. 

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. 

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.