Több mint egymilliárd forintot ad a kormány a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak, amely az illegális bevándorlókat elijeszteni kívánó külföldi tájékoztató kampányt szervezi. Az 1016 millió forintot a "megélhetési bevándorlással" kapcsolatos aktuális feladatokra költik. 

Egymilliárd forintba kerülhet a szeptemberben indítandó újabb kormányzati tájékoztató kampány, amely ezúttal a határokon túl, a már tranzitországokban tartózkodó menekülteknek szól. Legalábbis ekkora összeget kap a "megélhetési bevándorlással" kapcsolatos aktuális feladatokra az az állami cég, amely a kampányért felelős. 

1016 milliót különítettek el 

A "megélhetési bevándorlással" kapcsolatos aktuális feladatok megvalósításához szükséges 1016 millió forint átcsoportosítását rendelte el Orbán Viktor.  A friss Magyar Közlönyben megjelent szerdai kormányhatározat szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kell ezt a pénzt biztosítania Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. 

A magyar államhatárt jelző kövön guggoló menekült – elriasztanák őketFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az egymilliárdos összeget a Nemzeti Kommunikációs Hivatal kapja. Ez az az állami cég, amely Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi közlése szerint a bevándorlókhoz szóló újabb kormányzati tájékoztató kampányt szervezi. A kormány más EU-s tagállamok gyakorlatát követve már az ország határain túl elrettentené a Magyarországra tartó menekülteket.

Több millió eurót mondott

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János miniszter azt mondta, hogy a tájékoztató kampány szeptemberben indul majd, de részleteket, konkrét üzeneteket nem említett. Azt viszont elárulta, hogy a határon létesítendő, már három elemből álló határzár, a kirendelt határvadászok és a jogszabályi szigorítások mellett a kampány is fontos eleme a menekültáradat visszaszorításának.

Lázár János elárulta, hogy lesz kampány, de részleteket egyelőre nem közöltForrás: MTI/Kovács Attila

Az egymilliárdos összeg egybevág Lázár kijelentésével, miszerint a kampány több millió euróba kerülhet. Biztosan több millió euró összegű kampány lesz a bevándorlásellenes külföldi tájékoztató kampány  – mondta az Origo kérdésére a Kormányinfón, hozzátéve: ez nem politikai PR-akció. 

Minden eszközre nyitottak

A magyar emberek a nemzeti konzultáción döntöttek arról, hogy szigorúbb bevándorláspolitikát várnak el a magyar kormánytól – közölte a kampányról korábban az Origo kérdésére küldött válaszában a Kormányzati Információs Központ. 

A kormány minden lehetséges eszközt megfontol, hogy csökkentse a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomást – indokolta a választ a konzultáció eredményével, jelezve, hogy további lépések várhatók.

Utaltak a válaszban más EU-tagállamok gyakorlatára. Azt írták, "a kibocsátó országokban közzétett figyelemfelhívó plakátok kihelyezése nemzetközi gyakorlat, ilyeneket helyezett el korábban Németország vagy Ausztria is".

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak elkülönített egymilliárdos összeg felhasználásáról és pontos céljáról érdeklődtünk a Miniszterelnökségnél, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Berlin videóval rettent el

Mint arról az Origo beszámoltBerlin rendőrségi kitoloncolásról szóló videóval igyekszik elvenni a Nyugat-Balkánról érkező bevándorlók kedvét attól, hogy Németországba menjenek.  A videón figyelmeztetnek: a szegénységre hivatkozva senki nem kaphat menedékjogot. 

A videót szinkronizálják, és a helyi médiában bemutatják a Nyugat-Balkán Európai Unión kívüli térségében – Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában –, ahonnan a németországi menedékkérők több mint 40 százaléka származik.