Magyar cégé lehet a holttestekkel teli teherautó

Parndorf, menekültek
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Bár a szlovák Hyza húsipari cég reklámja látható azon a teherautón, amelyben akár ötven menekült is meghalhatott, a jármű már nem a cseh pénzügyminiszter, Andrej Babis érdekeltségébe tartozó vállalat tulajdona. Legutóbbi vásárlója egy magyar cég, amelynek Budapesten van a székhelye. A cég képviselőivel a kormányhivatal sem tudja felvenni a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Magyar rendszámmal, szlovák reklámfeliratokkal rendelkezik az a teherautó, aminek rakterében menekültek holttesteit találták meg tegnap Ausztriában. A szlovák feliratok ellenére a jármű legutóbbi ismert tulajdonosa egy magyar cég, a MasterMobilKer Kft.

Nem találni a céget

A 2011-ben alapított vállalkozás fő tevékenységi köre a gépjármű- és könnyűgépjármű-kereskedelem, de a céginfo.hu adatai szerint profiljához tartozik még a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, gépjárműjavítás, -karbantartás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás és éttermi, mozgó vendéglátás.

Az interneten elérhető adatok szerint a tulajdonos egy magyar férfi, akinek lakcíme egy Kecskeméthez közeli tanya. 2015 májusa óta egy Ukrajnában született és ottani lakhellyel rendelkező férfi is jogosult a céget képviselni, az ő kézbesítési megbízottja egy magyar férfi petőfiszállási lakcímmel.

A XIV. kerületi okmányiroda tavaly novemberben próbált levelet írni a cégnek, de "elköltözött" jelzéssel kapta vissza azokat.

Az Ausztriában talált teherautót - több másikkal együtt - a Hyza valamikor tavaly vagy tavalyelőtt eladta. A jármű új tulajdonosa egy szlovákiai vállalat lett, az autót, amelyről a régi reklámokat nem távolították el, továbbadta a magyarországi MasterMobilKer Kft.-nek.

Tavaly adta el a teherautót a Hyza Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Bizonytalan a román szál

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a teherautó ideiglenes rendszámát egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten.

A bukaresti külügyminisztérium viszont azt mondta, hogy egyetlen román állampolgár sem érintett.

Közleményükben azt írják, hogy Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

Z-jelű rendszámot egyébként olyan személy- vagy teherautók kaphatnak, amelyeket nálunk vettek újonnan vagy használtan (a lényeg, hogy nem lehetnek forgalomba állítva), és innen visznek ki külföldre. A Magyarországon elvesztett külföldi hatósági jelzést is ilyennel pótolják. Ilyen rendszáma van annak a teherautónak, amelyben a halottakat találták.

Csak külföldi vagy tartósan külföldön élő magyar állampolgárok igényelhetik a Z-s rendszámot úgy, hogy 30 napos biztosítást kötnek a járműre (ez legalább 12 ezer forint). Ezen felül a táblát is le kell gyártatni (13 ezer forint), ideiglenes forgalmit kell kiállítani (2500 forint), és 10 ezer forintot kell fizetni ügyintézésre. A Z-s rendszám funkciója leginkább a sárga német exportrendszáméhoz hasonlít.