Elkészült a kerítés első szakasza a határon

2015.08.29. 23:35

A Magyar Honvédség a műszaki zárrendszer telepítésének befejezésével lezárta a magyar-szerb határt, így két nappal az augusztus 31-ei határidő előtt kiépült a határzár első szakasza.

A munkálatok tovább folytatódnak, a műszaki zárral párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is, ezzel a drótakadály mögött telepített kerítés is akadályt képez az illegális határátlépők előtt - írja a minisztérium.  Az ideiglenes műszaki határzár építése július 13-án kezdődött meg Mórahalom külterületén.     

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. 

Szerb-magyar határ ÁsotthalomnálFotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Az Országgyűlés július 6-án módosította az államhatárról szóló törvényt a határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül. 

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az ilyen határzárak kialakításával az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő augusztus 5-én jelentette be, hogy az eredeti ütemtervnek és az új, augusztus 31-i határidőnek megfelelően folyik a munka a déli határon. A kerítésépítés költsége 9,5-10 milliárd forint körül várható.