Késve indult a müncheni vonat

Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában Menek
Menekültek a Keleti pályaudvaron, sokan megvásárolt vontajegyekkel Berlin felé. Magyarország hivatalosan nem engedi őket tovább arra a nemzetközi egyezményre hivatkozva, ami tiltja a schengeni határokon belüli szabad mozgást érvényes vízum hiányában
Vágólapra másolva!
A menekültek feljutottak a Budapestről Münchenbe tartó RailJet vonatra, a szerelvény végül - több mint félórás késés után - elindult Németország felé. A vonat indulása előtt lökdösődés is volt, a rendőrök viszont nem szállították le a menekülteket a szerelvényről.
Vágólapra másolva!

Lökdösődés, kisebb verekedés is volt a Keleti pályaudvaron a RailJet-szerelvény, illetve a jegypénztárak környékén, a peronok mellett lévő menekültek ugyanis mindenképpen fel akartak szállni a Németországba tartó vonatra.

Tumultus, rendőrök

A járatnak menetrend szerint 13 óra után 10 perccel kellett volna elindulnia, ehhez képest háromnegyed kettőkor gördült ki a pályaudvarról - jelentette tudósítónk. A vonaton lévő embereknek körülbelül a fele lehet menekült, sokan a folyosókon és a kocsik ajtajainál álltak - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a nemzetközi pénztárak előtt tumultus alakult ki.

A készenléti rendőrök jobb híján a földre ültetik a várakozókat, akik jegyet akarnak venni, de még messze vannak a fizetőhelytől.

Körülbelül 200 ember vár a sorára. A menekültek között többen vannak olyanok, akik már megkapták a jegyüket, de nem igazán értik, hogy felszállhatnak-e egy eleve késve induló vonatra, vagy tovább kell várniuk.

Menekültek a Keleti pályaudvaron Fotó: Szabó Gábor - Origo

Információink szerint a pályaudvar környékén szélsőséges jelszavakat kiabáló kopasz, kigyúrt férfiak is megjelentek.

A menekültek közül sokan már a vonaton ülnek, tudósítónk úgy látja, hogy az utazóközönség felét teszik ki.

Reggel óta tart a roham

Varázsütésre tűntek el a rendőrök hétfő reggel a Keleti pályaudvarról: hatig nem engedték felszállni a menekülteket a Németországba tartó vonatokra, de héttől szabad volt az út. Korábban az is elterjedt, hogy Berlin különvonatokat küld Budapestre a szír menekültekért, de ezt az információt cáfolta a német kormány szóvivője.

A pályaudvaron reggel mintegy ezren vártak arra, hogy feljussanak valamelyik Németországba tartó vonatra.