Varázsütésre tűntek el a rendőrök hétfő reggel a Keleti pályaudvarról: hatig nem engedték felszállni a menekülteket a Németországba tartó vonatokra, de héttől szabad volt az út. A migránsok körében az a szóbeszéd terjed, hogy Angela Merkel rászólt Orbán Viktorra, ezért engedik őket elmenni. Berlin mégsem küld különvonatokat a szír menekülteknek.

Százak rohamozzák meg a Németország felé induló nemzetközi vonatokat a Keleti pályaudvaron, de még mindig mintegy ezren várnak a vasútállomáson arra, hogy felférjenek valamelyik külföldre tartó RailJetre.

Eltűntek a rendőrök

Az Origo helyszíni tudósítója a menekültektől a pályaudvaron megtudta, hogy reggel mintegy varázsütésre tűntek el a rendőrök a pályaudvarról, azóta szabad a migránsok útja külföldre. Hajnali hat óráig még nem tudtak utazni, de a 7 óra után induló vonatokra már felengedték őket.

Menekültek próbálnak feljutni a külföldre tartó vonatokra a Keleti pályaudvaronFotó: Szabó Gábor - Origo

A menekültek úgy tudják, hogy most "határozatlan ideig" szabadon elhagyhatják az országot, és nem is szedik le őket a határig a vonatokról. Bár senki nem tud biztosat, a migránsok körében az a szóbeszéd terjed, hogy Angela Merkel német kancellár "rászólt" Orbán Viktor miniszterelnökre,  ezért van a látványos változás a rendőrök hozzáállásában.

Berlin nem küld különvonatokat

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért - közölte a német kormányszóvivő, miután a Twitteren az ARD német közszolgálati adó értesülésére hivatkozva az terjedt el, hogy Németország különvonatokat szervez Magyarországra a szíriai háborús helyzet elől menekülő migránsok beutaztatására.

Menekültek várják a berlini vonatotFotó: Szabó Gábor - Origo

Steffen Seibert szóvivő ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy nincsenek különvonatok, és az uniós jog érvényes, amely szerint aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát, és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást. Az értesülést a kormányszóvivő kacsának nevezte.