Menekültválság: Orbán Viktor egyelőre hallgat

2015.09.02. 12:58

Csütörtökig biztosan nem beszél Orbán Viktor a migránsügyről, akkor Brüsszelben tárgyal majd az Európai Bizottság elnökével. A kormányfő több mint egy hónapja nem beszélt nyilvánosan a Magyarországot is érintő válsághelyzetről. Az Origo forrásai szerint a kormánypártban nem idegesek a mostani helyzet miatt. Páran abban bíznak, hogy a miniszterelnök külföldi találkozóin sikerül minden félreértést tisztázni.

Újabb csúcspontjához érkezett az európai menekültválság, ennek ellenére  Orbán Viktor kormányfő a tusványosi nyári szabadegyetem óta nem szólalt meg  az Európai Unióba és Magyarországra érkező illegális határátlépők ügyében. A miniszterelnök az Origo információi szerint még a múlt heti kormányzati értékelő konferencián sem hozta szóba a bevándorlók ügyét, pedig a Fideszben hónapok óta ez a vezető téma. 

Orbán Viktor Tusnádfürdőn beszélt utoljára nagy nyilvánosság előttForrás: MTI/Beliczay László

Egyre többen a kvóta mellett

Portálunk úgy tudja, hogy Orbán Viktor a migránshelyzetről csak a csütörtöki brüsszeli találkozón szólal majd meg. A kormányfő akkor találkozik Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel és Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével. Orbán eddigi hallgatását részben az magyarázhatja, hogy a kormányt is váratlanul érhette a migránsok számának jelentős megugrása az utóbbi hetekben. 

A kormányzat ezt azzal próbálja magyarázni, hogy a nyugati országokból egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy kiket és hogyan fogadnának be. Míg a nyár elején viszonylag könnyen átment az uniós miniszterelnökök tanácsán a kvótarendszer elutasítása, addig most Orbánnak arra kell készülnie, hogy egyre több uniós országban, így például Lengyelországban is a kormánypárt bizonyos számú menekült befogadását tervezi. 

Ewa Kopacz lengyel kormányfő is felmelegítette a kötelező kvóta ötletétForrás: MTI/PAP/Rafal Guz

Kötcsei víziók

A miniszterelnök minden bizonnyal Brüsszelben és a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján is a kötelező menekültkvóta bevezetése ellen érvel majd. Orbán ezt az álláspontját várhatóan a szombati kötcsei pikniken is megismétli majd, ott a kormányfő hajlamos nagy ívű vízióiról beszélni. Emlékezetes, hogy a Somogy megyei településen beszélt először a centrális erőtérről, amiben a Fideszt helyezte a hazai politikai élet centrumába, azzal, hogy csak kormányzásra képtelen szélsőséges erők veszik körül.

Várhatóan Kötcsén is a migránsokról beszél majd Orbán ViktorForrás: MTI/Varga György

Az osztrák motivációk

Kormánypárti forrásaink az osztrák ellenőrzések bevezetését részben azzal magyarázták, hogy Ausztriában az utóbbi hónapokban radikálisan megváltozott a politikai klíma, ráadásul ősszel két nagyon fontos tartományban (Bécs és Felső-Ausztria) is választások lesznek. A migránsok számának növekedésével egy időben a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyre gyakrabban beszél arról, hogy ismét be kellene vezetni a határellenőrzést.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke nagyon komoly nyomás alá helyezte az osztrák kormánypártokatForrás: AFP/Dieter Nagl

A radikálisok a nyár elején vették át a vezetést a közvélemény-kutatásokban, és mostanra már több mint 30 százalékos a támogatottságuk. Az FPÖ Bécsben is megközelítette a szociáldemokratákat, akik egyébként 1919 óta minden választást megnyertek az osztrák fővárosban.  Az osztrák nagykoalíciónak, főleg a jobboldali néppártnak, egyre sürgetőbbé vált, hogy a bevándorlás kérdésben az erősebbik arcát mutassa, mivel szavazóinak egyre nagyobb része az FPÖ táborában köt ki.

Angela Merkel a schengeni övezet megváltoztatását is meglebegtetteForrás: MTI/Illyés Tibor

Rájuk hivatkoznak

A kormányzati érvelés gyengesége, hogy a magyar kormány lépéseit nemcsak az osztrákok, hanem Franciaország és más nyugat-európai kormány is bírálta. A magyar kormány illetékesei nyilvánosan ugyan többször is arról beszéltek, hogy Robert Fico és Angela Merkel szerint Magyarország példamutatóan jár el a schengeni övezet őrzésével, de pár napja a német kancellár meglebegtette  a schengeni övezet felülvizsgálatának lehetőségét, ha a tagállamok nem egyenlően osztják el a menekülteket. 

Nincs idegesség

A kormányban abban reménykednek, hogy a következő napokban sikerül tisztázni a félreértéseket, és pontosan meghatározni, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak. Az Origo úgy értesült, hogy kormányzati körökben egyáltalán nem idegesek a mostani helyzet miatt.  

A kormányt nem idegesíti a Keleti pályaudvaron kialakult helyzetFotó: Polyák Attila - Origo

Abban bíznak, hogy a mostani, akár a Keletinél zajló tüntetések, akár a déli határszakaszon történt kerítésrongálások miatt nem a kormányzati politikát hibáztatják majd. Úgy látják, egyelőre kitart a tavasszal megalapozott, majd a nyáron beindított menekültellenes kampány, amivel a közvélemény-kutatások szerint sikerült stabilizálni a Fidesz helyzetét. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK