Az éjszakát is a peronon tölthetik a menekültek

2015.09.02. 18:49

Hajnal óta folyamatos a patthelyzet Budapesten, a Kőbánya-Kispest vasútállomáson, ahol több mint félszáz menekült nem hajlandó a debreceni menekülttáborba továbbutazni, viszont úgy tűnik, a rendőrök sem akarják őket erőszakkal odavinni. Már az éjszakára készülnek: kaptak takarót, élelmet.

Kora estére érkezett végre egy tolmács is a Kőbánya-Kispest vasútállomás egyik peronján reggel óta táborozó menekültekhez. Az önkéntesek kiosztottak közöttük négy-öt szatyornyi élelmiszert és takarókat - számolt be az Origo helyszíni tudósítója. 

Debrecenbe kéne menni

A mintegy 60-70, többségében szír migránst arról próbálják meggyőzni, hogy induljanak el a debreceni táborba, ott várják meg a menekültügyi eljárás végét, akkor eljuthatnak Németországba vagy Norvégiába.

Ásványvizet és takarókat hoztak a reggel óta az állomáson táborozó menekülteknekForrás: Origo

A menekültek nem akarnak a peronon maradni, csak éppen attól tartanak, hogy Debrecen egyfajta börtön, ezért nem akarnak odamenni.

Egész nap ez a látvány fogadta az állomásra érkezőket: menekültek rendőrök gyűrűjébenForrás: Origo

Nem értik azt sem, hogy a rendőrök miért nem engedik el őket. A menekültek között sok a gyerek és az idős, egy hölgyet a mentősöknek kellett ápolni.A rendőrök láthatóan továbbra sem akarják őket erővel vonatra rakni.

A menekültek nem akartak átszállni a debreceni befogadóállomás felé induló vonatraForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Úgy tűnik, most kezdik megérteni, hogy az egyetlen út, ahogyan kijuthatnak a peronról, az Debrecen felé vezet. Az önkéntesek takarókat osztottak, hiszen ha nem sikerül őket meggyőzni, az éjszakát is itt töltik majd.

A gyerekek, az idősek azonban nagyon kimerültek, így elképzelhető, hogy sikerül őket kimozdítani a több mint 12 órája tartó lehetetlen helyzetből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK