Maláriában szenvedő menekültet kezelnek Budapesten

2015.09.02. 19:27

Maláriával kezelnek egy afgán fiatalembert a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetben - hangzott el az M1-en.

A fiatal afgán férfi egy nagyobb csoporttal érkezett kedden Magyarországra Röszkénél, a regisztráció közben belázasodott, Szegedre szállították, ahol a tesztek igazolták nála a maláriát. Szlávik János, a budapesti kórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a műsorban elmondta, a fiatalember jó állapotban van, ugyan a betegség miatt nem kellene elkülöníteniük, de megtették.

Emberről emberre nem terjed

Az infektológus szakember hozzátette: a malária egy szúnyogok által terjesztett betegség, tehát emberről emberre nem terjed, továbbá azok a szúnyogfajok sincsenek jelen Magyarországon, amelyek képesek a betegséget terjeszteni. Így a magyar lakosság nincs veszélyben - hangsúlyozta. A maláriára jellemző a hosszú lappangási idő, tehát a tünetek csak a fiatalember Magyarországra érkezésekor jelentkeztek, azonban a fertőzést Afganisztánban kaphatta el - magyarázta az infektológus. A főorvos jelezte azt is, idén ő már a negyedik maláriás beteg, akit kezelnek, és a többiek is mind menekültek voltak. Hozzátette: mind a négyen meg fognak gyógyulni. Évente a Szent László kórházban 10-15 maláriás esetet szoktak kezelni.