A nap, amikor becsapták a menekülteket

bicske menekültek szeptember 3.
Vágólapra másolva!
Bicskére, Nagyszentjánosra és Győrbe érkeztek meg azok a menekültek, akik reggel még azt hitték, hogy Németországba tartó vonatokra szálltak fel a Keleti pályaudvaron, Budapesten. Miután rájöttek, hogy nem mehetnek tovább, arra sem voltak hajlandók, hogy felszálljanak a menekülttáborokba tartó buszokra. Aki közülük jegyet vett például Németországba, valószínűleg sosem kapja vissza pénzét. Lázár János és Orbán Viktor Berlint okolta, és kommunikációs hibáról beszélt. 
Vágólapra másolva!

Németország nemzeti színei, német mondatok, pengés szögesdrót mellett szaladó emberek – így néz ki az a mozdony, amelyet a páneurópai piknik emlékére díszítettek fel vasutasok, még a menekültválság kirobbanása előtt.

Ez a mozdony tolt be ma reggel a Keleti pályaudvarra egy olyan vonatot, amelyre végül a nap főszereplői ültek fel.

A mozdony festése sokakat megtéveszthetett - a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

A vonatot ugyanis megrohamozták a Németországba vágyó, de Budapesten rekedt menekültek. Ők az után jutottak be a pályaudvarra, hogy a rendőrök majd' 24 órás Baross téri veszteglés után megnyitották előttük a pályaudvart.

Bicskéig jutottak

Várakozók a vonatajtókban a Keletiben - a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Csanádi Márton - Origo

A menekültek egy dologról nem tudtak, vagy nem akarták tudomásul venni: Magyarországról csütörtökön nem indult vonat Nyugat-Európába. Ezt az információt ugyan angolul is bemondták a pályaudvaron, de a nagy fejetlenségben szinte senki sem figyelt a tájékoztatásra. Miután a családok, nők, férfiak és gyerekek megtöltötték az első vonatot, a rendőrök becsukták az ajtókat, a szerelvény pedig elindult. A vonaton az Origo tudósítója is ott volt, és percről percre beszámolt az eseményekről. Elmondta, hogy az út alatt jó volt a hangulat, neki például többször át akarták adni a helyüket, látva, hogy magyar.

A feszültség akkor kezdett nőni, amikor a szerelvény megérkezett Bicskére, és onnan nem ment tovább.

Ahogy a rendőrök is megjelentek a vonat mellett, a menekültek tüntetni kezdtek a vonaton. "No camp, no camp", azaz "nem a táborba" – hallatszott több helyről is a skandálás. A vonaton ülő migránsok jól sejtették: a rendőrök tényleg a helyi, bicskei menekülttáborba akarták őket elvinni.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

Elkezdődött a huzavona. Néhányan az álló vonat mellé, a sínek közé vetették magukat. A vonaton egyre elviselhetetlenebb lett a hőség, rosszul is lett valaki. A rendőrök hoztak vizet, de tőlük nem akarták elfogadni a flakonokat a menekültek, végül civilek tudtak segíteni.

A rendőrség kitessékelte az újságírókat a peronról, miközben ellentmondó hírek kaptak szárnyra arról, hogy műveleti terület lett-e peron.

A menekültek közül néhányan feladták, maguktól szálltak fel a buszra, de volt, akit a rendőrök vittek el. Ilyen, és ehhez hasonló jelenetek ismétlődtek az állomáson órákon át. Később újabb vonatok érkeztek Bicskére, de Győrben és a városhoz közeli Nagyszentjános állomáson is megpróbálták leszállítani az embereket a vonatokról.

Volt, aki a földre vetett magát, így tiltakozott Fotó: Polyák Attila - Origo

Politikai nagyüzem

Bicskén a rendőrök egyezkedtek a tüntető menekültekkel, a politikusok is keményeket mondtak. Délelőtt az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök, és közölte: senki sem hagyhatja el Magyarországot regisztráció nélkül.

Szerinte ez nem egy EU-s probléma, hanem Németország problémája.

Senki nem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak. A mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök egész napos brüsszeli látogatásának végén is sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta, hogy a legfőbb cél az unió határainak megvédése. A miniszterelnök szerint nem lehet mindenkit beengedni Európába. Azt is mondta, hogy – hasonlóan az uniós vezetőkhöz – Magyarország sem szereti a kerítést, de senkinek nincs jobb ötlete.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lázár János a kormányinfón arra kérte a német követség munkatársait, hogy menjenek el a Keletibe a bevándorlókhoz, és magyarázzák el nekik, mi az álláspontjuk. Álljanak eléjük, és mondják el, mi vár rájuk, milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy Németországba jussanak.

A bevándorlókat pedig arra biztatta, menjenek el a német követségre Budapesten, és kérjenek vízumot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a német belügyminisztérium államtitkára azt tanácsolta, válogassanak ki a magyarok 250–300 embert a menekültek közül, engedjék fel őket a vonatra, de a sajtónak semmiképpen ne szóljanak. A budapesti német nagykövetségen azt közölték, egyelőre nem kívánnak reagálni az elhangzottakra.

Vizsgálat is kezdődött

Lázár János a menekültek érdekében kezdeményezett egy vizsgálatot is az Origo cikke után. Azt írtuk, hogy a nemzetközi jegyek egy részét – jellemzően a kedvezménnyel vásároltakat – nem lehet visszaváltani, a többit is csak bizonyos feltételekkel. A 40 euró feletti összegnél csak a MÁV ügyfélszolgálatain kérhető visszatérítés, ami szintén forintban történik – méghozzá azon a vásárláskori árfolyamon, amit a jegyen is feltüntettek.

Lázár János vizsgálatot kezdeményez Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ám az összeget csak bankszámlára utalja a MÁV, a 40 eurónál drágább jegyeknél eddig sem volt, és most sincs mód készpénzes visszafizetésre - magyarázta a szóvivő. Ha a menekültnek nincs bankszámlája – ez gyakori, vagy ha van, a hozzáférhetősége korlátozott lehet –, akkor a magyarországi tartózkodási helyére, egy befogadóállomásra tudja küldeni a pénzt a MÁV. Csakhogy az érintettek napok óta jobbára a budapesti Baross téren, a pályaudvar előtt tartózkodnak, nem menekülttáborban.

Ezt mondta a szóvivő.

Lázár János viszont úgy gondolja, a MÁV-nak korrektül kell eljárnia a tájékoztatást és a jegykezelést illetően is. Azt mondta, olvasta az Origo idevágó cikkét, és megkérte a MÁV vezérigazgatóját, hogy tájékoztassa a részletekről, így a jegyvisszaváltás folyamatáról, lehetőségeiről a nyilvánosságot.