Rugalmasabb, pontosabb, követhetőbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentősebb változásokat a magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása. A Magyar Tudományos Akadémia szerint még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a változások gyűjteményét online formában.

Két év türelmi idő

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára közölte, hogy még ma valamennyi köznevelési intézménynek eljuttatják a szabályzat változásainak gyűjteményét online formában. "Elvárásunk, hogy a változásokat mihamarabb építsék be a tanításba" - szögezte le, hozzátéve, hogy legalább kétéves türelmi időt biztosítanak az új szabályzat számonkérésében. Az érettségi vizsgadolgozatokban a 2016/2017-es tanév tavaszi vizsgaidőszakáig mindkét kiadás szerinti helyesírást el kell fogadni.A már megjelent tananyagokat nem kell átdolgozni, de az új tankönyvek már az új helyesírás szabályai szerint fognak megjelenni.

Nem törvény, hanem ajánlás

Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a helyesírási szabályzat nem törvény, hanem ajánlás, mint például az illemszabályok. "helyesírási rendszer nem cél, hanem eszköz, amely az akadálytalan nyelvhasználatot kell, hogy szolgálja" - mondta a nyelvész. Hozzátette, hogy a helyesírási rendszer nagyszabású átdolgozása megnehezítené a mindennapi írásgyakorlatot. Nem lett volna értelme például megszüntetni az ly használatát, mert problémák inkább az egybe- és különírással szoktak lenni.

A mostani szabályzatban rugalmasabb, pontosabb, követhetőbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentősebb változásokat.

Néhány fontos szabály

  • Az ingadozó kiejtésű h végű szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni.
  • Nem kötelező az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni
  • Megengedőbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötőjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.
  • Nem változott az a szabály, amely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzó kettőzött betűre egyszerűsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthető (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel).
  • Tulajdonnevek toldalékolásában a képzőszerű utótagokat (-fajta, -féle, -szerű) nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerűt felváltja például az észszerű.

A szabályzatot nemcsak nyomtatva, hanem az összes lehetséges elektronikus platformon is publikálják. Okostelefonos applikációk szeptember végéig jelennek meg, de az új szabályzat alapján működik már a www.helyesiras.mta.hu tanácsadó portál is.