A civilek nem hallottak a netes gyűjtésről

Gyalogolni készülő menekültek a Keletiben
Gyalogolni készülő menekültek a Keletiben 2015 szeptember 4-én
Vágólapra másolva!
Adománygyűjtő oldalt indítottak a Magyarországon rekedt menekültek megsegítésére, két nap alatt több ezer dollár érkezett. Civil szervezeteket is támogatnának, erről azonban az érintettek többsége még nem hallott.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsején indult el a BudAid adománygyűjtő oldala: itt azok segítségét várják, akik szívesen tennének a magyar tranzitzónában rekedt menekültekért, de a távolság vagy más kötöttségek miatt ezt személyesen nem tudják megtenni.

Pörög a számláló

"Három nap alatt 2300 dollár jött össze, ez nagyon szép eredmény, hiszen a kampányt 10 naposra terveztük, és a limitet 5000 dollárban határoztuk meg" – mondta el az Origónak Király Dávid alapító.

Ruhát, élelmet vennének a menekülteknek gyűjtött pénzből - ígéri a BudAid alapítója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hozzátette, az adományok mintegy fele itthonról, másik fele azonban Nyugat-Európából és a tengerentúlról érkezik – eddig több mint hetvenen utaltak kisebb-nagyobb összegeket.

Ígérik, utalják

A BudAid jövő pénteken függeszti fel a gyűjtést, amit szükség esetén később is megismételhet.

A befolyó pénzből ruhát, cipőt, gyógyszert vennének a rászorulóknak – illetve a honlapjuk szerint olyan civil segítő szervezeteket támogatnának, mint a Migration Aid, a Menedék Egyesület vagy a Magyar Helsinki Bizottság.

Nekünk adományt?

Megkérdeztük az érintetteket, de a három fenti szervezetből kettőnél nem is tudtak a támogatás tervéről. Csak a Helsinki Bizottságnál hallottak arról, hogy esetleg adományt kaphatnak - ezt egyébként jogsegélynyújtó szolgálatuknál tudnák felhasználni.