Így indultak a menekültek Ausztriába

2015.09.05. 08:56

Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel közölte, hogy nem indul több autóbusz a Keleti pályaudvarról. Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. 

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. És nincs is ilyen terv – fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssela kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt,így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem a befogadóállomásokról nem szállítanak több migránst a határra – mondta.

Délután indultak

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvart, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an.

Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé.

Ülésezett az operatív törzs

A többiek busszal indultak el éjjel azután, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és az M1-es autópályához,és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását.

A menekülteket Ausztria határáig vitték a magyar hatóságokForrás: AFP/Joe Klamar

Orbán Viktor miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról.

Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig „érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk”, a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását – közölte Lázár János.

Leküldték a nőket és a gyerekeket az aluljáróba

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár a Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

Az első, migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra.

Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar–román labdarúgó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba.

Kiürült a Keleti pályaudvarFotó: Polyák Attila - Origo

Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta.

Innen több, migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után elindult az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításában a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé.

A sátrak ott maradtak

Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar–osztrák határra. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a járműről. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket „Welcome” feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozók is elindultak, hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás.

Hasonló módon hagyták el a Keleti pályaudvart is az ott tartózkodók. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik.

Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai.

Így érték el Ausztriát a migránsokForrás: AFP/Joe Klamar

Közel 3000 menekülttel számoltak

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket.

Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

A burgenlandi rendőrség azzal számolt, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek.

Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadóhely áll rendelkezésükre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK