Több százan tüntettek a Corvinus feldarabolása ellen

2015.09.07. 12:33

A reggeli flashmob után napközben több száz fős tiltakozó felvonulást tartottak a corvinusos diákok, így demonstrálva az egyetemük feldarabolása ellen. Eközben a minisztérium egyeztetést ajánlott az egyetem vezetésének.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origo kérdésére azt közölte: a tárca a sajtóhírekkel ellentétben nem tiltotta le, nem blokkolta a Budapesti Corvinus Egyetem évnyitó sajtótájékoztatóját. Azt írták, az egyetem budai karainak dékánjai kezdeményezésére szerda egyeztetést tartanak, az egyetem vezetése majd ezután tart - saját döntésére - tájékoztatót. 

Elmarad, mert döntenek

Az egyetem korábban csak annyit közölt: a tájékoztatót "későbbi időpontban tartjuk meg - az Emberi Erőforrások Misztériuma által hozott döntést követően." A kora délutáni tanévnyitó szenátusi ülésre eközben díszvendégként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert várták.

A Budapesti Corvinus Egyetem végzős hallgatóiForrás: MTI/Bruzák Noémi

A hallgatók eközben tüntetést tartottak: a budai kampusz elől, a Villányi útról mintegy 7-800 fős tömeg vonult, "Nem adjuk a Budai Campust" feliratú molinóval.

Egyetemük szétdarabolása ellen tiltakoztak a hallgatókForrás: MTI/Kovács Tamás

A menet a Budapest Kongresszusi Központ épületéhez vonult, ahol az egyetem tanévnyitó ünnepsége kezdődött. 

El akarják venni a jövőnket, a diplománkat - mondta egy diák, megjegyezve, hogy nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg.

Tiltakoztak a diákok

Mint arról az Origo beszámolt, "Nem adjuk a budai campust" - feliratú molinót feszítettek ki diákok hétfő reggel Szent Gellért lépcső korlátjánál, az Erzsébet híddal szemben.

A hallgatók egy molinót feszítettek ki az Erzsébet híddal szembenForrás: MTI/Kovács Attila

Így tiltakoztak az egyetem átszervezése, a három budai kar leválasztása ellen.

Nem ez volt az első

Hallgatók és oktatók tartottak már egy tiltakozó akciót szeptember elsején is.

Hegyesné Vecseri Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi karának dékánja demonstrálók között a szeptember elsejei tüntetésenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy arról az Origo is beszámolt, ez aznap történt, amikor a felsőoktatási államtitkár bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK