Hatalmas károkat okoztak a Planetáriumban az ultrák

2015.09.07. 18:55

Bizonytalanná vált a TIT Budapesti Planetárium szeptember 14-ére tervezett újranyitása, mert a pénteki magyar–román Eb-selejtező után súlyosan megrongálták az épületet a rendbontók.

A mérkőzés után a rendfenntartó erők a Groupama Aréna környékéről a Népliget felé szorították vissza a rendbontókat. A parkban gyülekező többezres tömeg több bejárati ajtót betörve a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott - tájékoztatott az intézmény. Közleményük szerint az ultrák szétszedték az épület lépcsőit, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették.

Önkényuralmi szimbólumok a falon

A garázdák hatalmas, még fel nem mérhető károkat okoztak az intézménynek, Magyarország egyetlen nagy planetáriumának - hangsúlyozták. Mint hozzátették, a Planetárium főbejárata előtti terület csupa üvegszilánk, az épület oldalfalát tiltott önkényuralmi szimbólumok csúfítják. A TIT Budapesti Planetárium látogatóinak nagyobb része iskolás, akik számára ilyen állapotában nem látogatható az intézmény. "Az őszi szezonban - karbantartás után - szeptember 14-én nyitott volna hazánk egyedülálló ismeretterjesztő intézménye. Munkatársainkkal mindent megteszünk azért, hogy a TIT Budapesti Planetárium fogadni tudja a látogatóközönséget" - fogalmaztak a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK