Tíz órakor kezdődik a lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter utódjának, Simicskó Istvánnak a miniszterjelölti meghallgatása a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában. A volt tárcavezető az Origónak nem kommentálta lemondását. Úgy tudjuk, távozása nem klasszikus lemondás volt.

Most már biztos, hogy Simicskó István sportállamtitkár váltja véglegesen a hétfőn lemondott Hende Csabát a honvédelmi miniszteri poszton. Simicskó miniszterjelölti meghallgatása 10 órakor kezdődik az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Hende lemondásának körülményeiről a Kormányzati Információs Központ korábban anyyit árult el, hogy hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági kabinet, ahol az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzet volt a téma, és beszámolót hallgattak meg a biztonsági határzár készültségi állapotáról is.

Orbán elfogadta a lemondást

A kabinet ülése után Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek,  Orbán Viktor elfogadta.  A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt,  aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a kerítésépítésről szóló sajtótájékoztatónFotó: Szabó Gábor - Origo

Az ülésen mondhatott le

Portáunk úgy tudja, hogy a honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén adta be a lemondását. Ezután ment le Orbán Viktor és Lázár János a déli határszakaszra, hogy megtekintse az építkezés menetét. A kormányzatban abban bíznak, hogy Simicskó István irányítása alatt sikerül felgyorsítani az építkezést. Úgy tudjuk, a miniszterelnök nem volt elégedetlen a honvédelmi miniszter tevékenységével, de a mostani helyzetben indokoltnak látta a személyi változást. 

Az Origo úgy értesült, Hende Csaba távozása nem klasszikus lemondás volt. A döntésben közrejátszott a határzár ügye, de nem tudni, hogy milyen mértékben. Információink szerint a volt tárcavezető közvetlen munkatársai ma reggel még csak nem is sejtették, hogy távozhat a miniszterük. 

Egyelőre Simicskó István, az erőforrás-minisztérium államtitkára vette át a feladatotForrás: MTI/Balogh Zoltán

A volt tárcavezetőt az Origo elérte telefonon, ő azonban nem kívánta kommentálni a lemondását. 

Sokat számíthatott a határzár ügye

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának kerítéssel történő lezárását. 

Illegális bevándorlók sétálnak a síneken Röszke határában, ahol építik a határzár kerítésétForrás: MTI/Molnár Edvárd

Ennek eddig csak az első szakasza készült el augusztus 29-ig. A munkálatok azonban tovább folytatódnak, a műszaki zárral párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is. 

Aggályok a honvédség bevetése körül

Az Origo értesülései szerint Hende Csaba váratlan távozása mögött nem csak a biztonsági határzár ügye, hanem a kormány tervei szerint ezt kiegészítő jogi szigorítások kérdése is állhat. Úgy tudjuk, a honvéd vezérkarban is bizonytalanság érzékelhető  amiatt, hogy a kormány álláspontja szerint az alaptörvény módosítása nélkül is bevethető lenne a határnál a honvédség. 

Információink szerint a honvéd vezérkar egy része osztja azt a félelmet, hogy ha ily módon vezetik be a honvédségre vonatkozó változtatást, azt Európában úgy értékelhetik, hogy erre nincs meg a kikezdhetetlen jogi felhatalmazás.  Forrásaink szerint emiatt Hendénél is érezhetett aggályokat a miniszterelnök. Forrásaink Simicskót viszont úgy jellemezték, "nem egy konfrontatív ember". 

Sokat támadták luxusútja miatt

Az 1960-ban született Hende Csaba 1991-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkára, jogi főosztályvezetője, majd kabinettitkára volt. 

Hende Csaba, Lázár Jánossal és Trócsányi Lászlóval egy parlamenti szakbizottsági ülésenForrás: MTISoós Lajos

A volt tárcavezető stabil tagja volt az Orbán-kormányoknak, 1998–2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára volt, 2010 óta pedig honvédelmi miniszter. 2002–2005 között a polgári körök országos koordinátoraként dolgozott. 

Idén tavasszal sok támadás érte közpénzből finanszírozott luxusútja miatt. Mint ahogyan arról az Origo is beszámolt, Hende Csaba 2011. október 23-án parlamenti osztályvezetőjével, dr. Szajlai Mónikával együtt 252 ezer forintért szállt meg egy éjszakára egy párizsi szállodában.  A tárca honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva semmit nem árult el az utazás részleteiről. A honvédelmi minisztérium adatai szerint a párizsi út összesen 468 ezer forintba került.

Simicskó az államtitkári posztot hagyja ott

Hende Csaba utódja, Simicskó István kereskedelmi üzemgazdász, jogi szakokleveles közgazdász, de 2002-ben jogi diplomát is szerzett az ELTE-n. 2009-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen PhD fokozatot szerzett hadtudományból, 2010 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanára. 

Simicskó István (középen) a parlamentbenForrás: MTI/Bruzák Noémi

Simicskó István 1991-től a KDNP tagja, 1994 és 1996 között az országos elnökség tagja volt. 1996-tól a Fideszben politizált, 2001-től a Fidesz országos választmányának alelnöke volt. 2006-tól a KDNP alelnöki tisztét tölti be. Simicskó István 1998–2006 között a Fidesz, 2006 óta a KDNP parlamenti képviselője. 

Simicskó István 2000 és 2002 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára, 2010–2012 között a honvédelmi tárca államtitkára volt. 2012-ben lett az erőforrástárcánál sportügyi államtitkár, és az új ciklusban is ezt a posztot töltötte be eddig.

Az ellenzék is reagált a fordulatra

A Liberálisok szerint a menekültügyi krízis megoldását nem Hende Csaba távozása, hanem a kormányfő beismerése hozhatja meg egyedül. Annak a beismerése, hogy határzár és a menekültellenes politika végérvényesen megbukott  – közölték, jelezve, hogy szerintük Hende távozását sem lehet másként értékelni, mint a kerítésépítő politika teljes kudarcának.

Jobbik: Ez már kormányválság

A Jobbik eközben választ vár arra, hogy ilyen kritikus helyzetben, amikor a honvédség bevetéséről szóló jogszabálytervezet az Országgyűlés előtt fekszik, miért mond le a honvédelmi miniszter. Az ellenzéki párt szerint: A kormányban sincs közös nevező a határok védelmének kérdésében, ez a kormányválság jele."

A Demokratikus Koalíció pedig úgy reagált Hende távozására: nem véletlen, hogy "öt év hozzá nem értés, átgondolatlanság és károkozás után" Hende most nyújtotta be lemondását, amikor az Orbán-kormány bevetni készül a Magyar Honvédséget a magyar–szerb határon.

Kudarc, beismerés a távozás

Az Együtt közleményében azt írta: teljes káosz van a menekültkérdésben, a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten, teljesítménye teljes mértékben elégtelen, megítélése erodálódott. Szerintük a kormányzati dilettantizmus nyílt beismerése a honvédelmi miniszter lemondása is. 

Hasonlóan nyilatkoztak a szocialisták is, akik úgy reagáltak: "megvan a kormány menekültügyben tanúsított, 9 hónapja tartó káoszának és csődjének első felelőse". Hozzátették: Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott.