Jogerősen is ártatlan az ellene felhozott vádakban Varga Béla nyugalmazott hadbíró, aki a 2041-ig titkosított kémper nyomozati bírájaként nem helyezte előzetesbe Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert. Nyugdíjazták, majd vádat emeltek ellene. Felmentése után perelheti az államot. 

Helybenhagyta a Kúria a Varga Béla nyugalmazott hadbíró elleni felmentő ítéletet: harmadfokon, jogerősen is kimondta, hogy a dandártábornok nem bűnös sem gondatlanságból elkövetett államtitoksértés, sem pedig jogellenes fogva tartás bűntettében - mondta az Origo kérdésére a volt hadbíró ügyvédje.

Nem küldte előzetesbe Szilvásyt

Varga Béla hadbíró a 2041-ig titkosított kémügy nyomozati bírójaként járt el. Ő volt az, aki nem találta megalapozottnak a kémügyben a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati minisztere, Szilvásy György elleni gyanút, ezért 2011-ben nem adott helyt az ügyészség előzetes letartóztatási kérelmének, és elengedte a volt minisztert.

Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter végül nem került előzetesbeForrás: MTI/Beliczay László

Amint arról az Origo is beszámolt, a Szilvásy György volt titokminiszter és volt titkosszolgálati vezetők elleni büntetőügyben az elsőfokú ítélet elmarasztalta a vádlottakat, ám

az ítélőtábla ezt az ítéletet súlyos eljárási hibákra hivatkozva megsemmisítette, és visszadobta az ügyet első fokra. Vagyis három és fél évvel a vádemelés után a per újrakezdődik.

Előléptetés jutott neki
A kémpert első fokon tárgyaló - és a jelek szerint súlyos eljárási hibákat elkövető - Debreceni Törvényszék katonai tanácsának egyik tagját, Böröndi Gábort a Bocskai Lövészdandár parancsnoki posztjáról az elsőfokú ítélet után nem sokkal előléptették, és a szárazföldi haderő élére nevezték ki.

Nyugdíjazták, megvádolták

Varga Béla viszont ma már nem bíró, a dandártábornokot 2011 végén nyugdíjazták, majd gondatlanságból elkövetett államtitoksértés és jogellenes fogva tartás miatt indult eljárás ellene. A hadbíró elleni eljárásokat szintén titkosították, de végül még az elsőfokú tárgyalás előtt feloldották a minősítést.

A dandártábornok ártatlanságát hangoztatta, és koncepciós ügyészségi eljárást emlegetett.

Lakatos Viktor ügyvéd emlékeztetett: védencét az elsőfokú bíróság a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette, majd másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán zajló eljárásban már felmentették a vádak alól. Ráadásul mindkét vádpontban bűncselekmény hiányában, nem pedig bizonyítottság hiányában mentették fel - tette hozzá. A Kúria kedden ezt a felmentő ítéletet hagyta helyben.

Varga Béla nyugalmazott hadbíróForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügyvéd hozzátette: az ítélet ellen nincs további fellebbezési vagy jogorvoslati lehetőség. Az ítélethirdetéskor, a szóbeli indoklásban elhangzott, hogy a volt hadbíró ellen felhozott vádakban sokkal inkább a Budapesti Katonai Ügyészség felelőssége vethető fel.

Kártérítésért perelheti az államot

Az Origo kérdésére, miszerint Varga Béla tervezi-e, hogy az ártatlanságát kimondó ítélet után polgári peres eljárásban követel kártérítést az államtól, az ügyvéd úgy válaszolt: az írásba foglalt ítélet kézhezvétele után megkeresik annak jogi lehetőségét, hogyan kaphat ügyfele elégtételt azért, mert ártatlanul meghurcolták.