Hende Csabának mennie kellett

Simicskó István
Simicskó István kinevezés előtti meghallgatásán
Vágólapra másolva!
Támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága Simicskó István honvédelmi miniszterjelölt kinevezését, aki alapvető feladatának a határzár építésének felgyorsítását tartja.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos bizottsági elnök szerint Hende Csaba távozásának egyetlen oka volt: Orbán Viktor nem volt elégedett a határzárépítés ütemével, arról azonban sem Kósa, sem Simicskó nem mondott konkrétumokat, hogy miként kívánják felgyorsítani az építkezést. A határidő nem változott: továbbra is október végére kell elkészülni a magyar–szerb határon az ideiglenes műszaki határzárnak.

Simicskó István a kinevezés előtti meghallgatásán Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tűzparancsot nem kapnak

Simicskó Istvánt főleg a honvédség esetleges bevetéséről kérdezték a bizottsági meghallgatáson. Erről azt mondta: tűzparancsot továbbra sem kapnak a katonák, a törvényi felhatalmazás alapján csak a rendőrség munkáját segítő feladatokra vethetők be. Ha így lesz, Simicskó szerint 3-4000 katonát vezényelhetnek a határra, de az még nem dőlt el, hogy lesznek-e köztük tartalékosok is.

5-6 millió emberről beszélt Kósa Lajos

Kósa Lajos szerint további 5-6 millió ember van mozgásban Európa felé, ezért fontos a határok fizikai védelme és a jogi háttér szigorítása. Utóbbit szerinte a balliberális ellenzék direkt gátolja.

Kósa Lajos, Firtl Mátyás és Simon Miklós az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fegyverrel a határon

Sem az LMP, sem a DK nem támogatta Simicskó István miniszteri kinevezését – mondták el a pártok képviselői az ülés után. Vadai Ágnes DK-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvénymódosításban az szerepel, hogy a katonák lőfegyverrel látnának el szolgálatot a határ mentén.

Szavazzon!

Ön mit gondol a hírről?