Listázzák a gyűlölködő kommentelőket

2015.09.08. 10:10

Már Magyarországon sem menekülnek a gyűlölködő kommentelők. Egy blogon a nevüket és a fényképüket is nyilvánosságra hozzák azoknak, akik a menekültek halálát kívánják. Szlovákiában már sikerrel járt egy hasonló kezdeményezés.

Most már Magyarországon is nyilvánosságra hozták azon személyek Facebook-profilját, nevét és fényképét, akik a menekültek halálát kívánják, vagy gyűlölködő posztokat írnak a megosztások alá. 

A Köztünkélnek.tumbrl.com oldalon (cikkünk megjelenése után törölték) már most több olyan Facebook-felhasználó fényképe található, akik a magyar rendszámú kamion hűtőterében meghalt 71 menekült halálával viccelődtek. 

Néhány kommentelő örült a parndorfi tragédiánakForrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Szlovákiában már bejött

A jelenség nem új, nemrég az Origo is írt egy hasonló szlovák kezdeményezésről. Az Islamonline.sk szerkesztői akkor úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák azok személyazonosságát, akik a menekültekkel szemben gyűlölködő posztokat írtak. 

Az Origo levélben kereste meg az oldal szerkesztőit, akik válaszukban elárulták: sokan egyetértettek az akcióval. Véleményük szerint nagyon sokan pozitívan reagáltak, örültek, hogy született egy ilyen cikk, és támogatták őket. Sőt, még olyanok is elismerték a színvonalat, akiket név szerint megemlítettek. 

Nem mindenki örült

Persze azért nem mindenki örült annak, hogy felkerült a szlovák listára. 

„Sokan kérték, hogy töröljük őket, de olyan is akadt, aki maga törölte a hozzászólását, sőt még a profilképét és a nevét is megváltoztatta.” 

Vita a nyilvánosságról

Szlovákiában vita alakult ki arról, hogy szabad-e magánjellegű adatokat nyilvánosságra hozni, de a szerkesztők szerint nyilvános hozzászólásokról és adatokról van szó, amelyet az érintettek valós névvel a saját nyilvános adatlapjukon tettek közzé. Azt sem gondolják, hogy ezzel az idegenellenességet fokozzák. 

„Hisszük, hogy ezzel pont az idegengyűlölet ellen harcolunk. Megmutattuk az embereknek, hova vezethet a nem megalapozott félelem és ijedség azoktól, akiket eddig nem láttunk, nem hallottunk róluk” – mondták. 

Nem volt feljelentés

A szerkesztők a gyűlölködés ellenére nem terveznek feljelentést, és őket sem idézte be senki a bíróságra. 

„A cikk és a médiavisszhang önreflexióhoz vezetett, és már kevesebb a hasonló hozzászólás. Ezzel már célt értünk” – mondták. 

Azt sem zárják ki, hogy a jövőben terveznek még hasonló akciókat. Mint írták, nyomon követik a helyzetet, és meglátják, hogy kell-e még folytatás.