Nincs visszaút: szétszedik a Corvinust

Corvinus, tüntetés
Budapest, 2015. szeptember 7. Diákok vonulnak a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségére, miközben a felsőoktatási intézmény három budai karának a Szent István Egyetemhez való csatolása ellen tiltakoznak Budapesten, a BAH-csomópontnál 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Budapesti Corvinus Egyetem három budai karának leválasztása - ami ellen az utóbbi napokban a diákok több demonstráción tiltakoztak - a minisztérium szerint nem fordítható vissza. Az egyetem szenátusa és a hallgatók továbbra is ellenzik a lépést.
Vágólapra másolva!

Nem közeledtek az álláspontok az érintett egyetemek és Balog Zoltán miniszter találkozóján. Az emberi erőforrások minisztere fogadta ugyan a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Szent István Egyetem delegációját, ám világossá tette, hogy a Corvinus három budai karának a Szent István Egyetembe integrálását támogatja.

Eldöntött tény

Mezősné Szilágyi Kinga, a BCE tájépítészeti karának dékánja a találkozó után elmondta: a miniszter rögtön a tárgyalások elején rögzítette, hogy

a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény.

Innentől arról tárgyalhatnak - és ebben a segítségét ígérte -, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg - idézte a minisztert.

Corvinusos diákok tüntetnek az egyetem feldarabolása ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt erősítette meg a BCE budai campusának másik dékánja is az egyeztetés után. Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja szerint rákérdeztek arra, hogy van-e lehetőség a módosításra, ám a miniszter kijelentése szerint nincs. Innentől az a kérdés, milyen feltételek mellett, hogyan lehet a két egyetemnek együttműködnie - tette hozzzá.

Támogatta a miniszter

A minisztérium felsőoktatási államtitkárságának közleménye szerint is a miniszter azt tudatta az egyeztetésen, hogy "az államtitkárság integrációs javaslatát támogatja."

Flashmobbal is tiltakoztak a hallgatók az átszervezés ellen Forrás: MTI/Kovács Attila

Ezután az integráció végrehajtásának lépéseiről, a budai campus megmaradásának garanciáiról egyeztettek a felek - írták. Hozzátették: szeretnék a budai campus önállóságát és autonómiáját megőrizni.

A diákok elutasítják

A BCE szétdarabolása ellen a napokban több tüntetést is szervező corvinusos diákok azonban továbbra is elutasítják a miniszteri döntést. Közleményükben azt írták,

Balog Zoltán délelőtti bejelentésével meg sem várta az egyetemi szenátus véleményét.

Délben ugyanis a Corvinus szenátusa elutasította az egyetem szétdarabolását - emlékeztettek.

A BCE budai campusának tiltakozó diákjai 12 pontos petíciót is megfogalmaztak, melyben elutasítják az integrációt. A fejleményekre reagált az MSZP is. A szocialisták szerint

céltalan variálás zajlik a Budapesti Corvinus Egyetemen."

A párt közleménye szomorúnak nevezte, hogy a hallgatói tiltakozások ellenére a miniszter aláírta a Corvinus feldarabolását.