Nincs visszaút: szétszedik a Corvinust

2015.09.09. 15:25

A Budapesti Corvinus Egyetem három budai karának leválasztása - ami ellen az utóbbi napokban a diákok több demonstráción tiltakoztak - a minisztérium szerint nem fordítható vissza. Az egyetem szenátusa és a hallgatók továbbra is ellenzik a lépést.

Nem közeledtek az álláspontok az érintett egyetemek és Balog Zoltán miniszter találkozóján. Az emberi erőforrások minisztere fogadta ugyan a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Szent István Egyetem delegációját, ám világossá tette, hogy a Corvinus három budai karának a Szent István Egyetembe integrálását támogatja.

Eldöntött tény

Mezősné Szilágyi Kinga, a BCE tájépítészeti karának dékánja a találkozó után elmondta: a miniszter rögtön a tárgyalások elején rögzítette, hogy a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény. Innentől arról tárgyalhatnak - és ebben a segítségét ígérte -, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg - idézte a minisztert.

Corvinusos diákok tüntetnek az egyetem feldarabolása ellenForrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt erősítette meg a BCE budai campusának másik dékánja is az egyeztetés után. Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja szerint rákérdeztek arra, hogy van-e lehetőség a módosításra, ám a miniszter kijelentése szerint nincs. Innentől az a kérdés, milyen feltételek mellett, hogyan lehet a két egyetemnek együttműködnie - tette hozzzá.

Támogatta a miniszter

A minisztérium felsőoktatási államtitkárságának közleménye szerint is a miniszter azt tudatta az egyeztetésen, hogy "az államtitkárság integrációs javaslatát támogatja."

Flashmobbal is tiltakoztak a hallgatók az átszervezés ellenForrás: MTI/Kovács Attila

Ezután az integráció végrehajtásának lépéseiről, a budai campus megmaradásának garanciáiról egyeztettek a felek - írták. Hozzátették: szeretnék a budai campus önállóságát és autonómiáját megőrizni. 

A diákok elutasítják

A BCE szétdarabolása ellen a napokban több tüntetést is szervező corvinusos diákok azonban továbbra is elutasítják a miniszteri döntést. Közleményükben azt írták, Balog Zoltán délelőtti bejelentésével meg sem várta az egyetemi szenátus véleményét. Délben ugyanis a Corvinus szenátusa elutasította az egyetem szétdarabolását - emlékeztettek.

A BCE budai campusának tiltakozó diákjai 12 pontos petíciót is megfogalmaztak, melyben elutasítják az integrációt. A fejleményekre reagált az MSZP is. A szocialisták szerint céltalan variálás zajlik a Budapesti Corvinus Egyetemen." A párt közleménye szomorúnak nevezte, hogy a hallgatói tiltakozások ellenére a miniszter aláírta a Corvinus feldarabolását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK