Előzetesben a volt monoki polgármester és családja

2015.09.11. 12:05

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az élettársát és annak fiát, mert azzal gyanúsítják őket, hogy több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az Összefogás Párt elnökét, valamint az élettársát és annak fiát – erősítette meg az Origo kérdésére a volt politikus ügyvédje, Futó Barnabás. 

Ügyintézésben segítettek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség – neveket nem említő – közleménye szerint az ügyész indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit és élettársát, valamint az élettárs fiát, akik 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni nekik a magyar állampolgárságot. 

Szepessy Zsolt (balra), az Összefogás Párt elnöke előzetesbe kerültForrás: MTI/Vajda János

A gyanú szerint Szepessy 2013-ban megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segít a honosítás révén állampolgárságot szerezni olyan ukránoknak, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

200 milliót szedtek össze

Az "ügyintézésért" fejenként mintegy 1000 eurót kért. Szepessy élettársa és annak fia a pénz és az okiratok átvételében segített. Az ügyészség szerint 2013 végéig a társaság mintegy 600 ukrán személy honosítását "vállalta", és 200 millió forint körüli összeget szereztek meg. 

A három gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett befolyással való üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki. 

Szepessy most is aktív

Szepessy Zsolt 2006–2010 között volt Monok polgármestere, majd a tavalyi parlamenti választáson az Összefogás Párt színeiben indult, de nem jutott be a parlamentbe. Ám azóta is aktív volt a közéletben. Legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor a vasárnapi boltzár ügyében nyújtott be több – egymásnak ellentmondó – népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. 

Idén júniusban azzal is a hírekbe került, hogy a menekültekről, a szociális kártyáról és többek között a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról kezdeményezett népszavazásokat. A pártelnök többek között arról akart referendumot, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be menekülteket?" 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK