Politikai program kell a kivándorlás megfékezésére

Vágólapra másolva!
A szocialista Ujhelyi István szerint új politikai programra van szükség a kivándorlással kapcsolatban, mert a külföldön élő magyar fiatalok kezdik úgy érezni, hogy a magyar állam már nem figyel rájuk - tudósít az MTI.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője, aki előzőleg a brit fővárosban dolgozó magyarokkal találkozott, a londoni magyar nagykövetség előtt magyar újságíróknak nyilatkozta, hogy a magyar politika napirendjén jelenleg kizárólag a háborús övezetekből menekülő "néhány tízezer" ember szerepel, miközben több százezer magyar fiatal más országokban keres menedéket, munkát, megélhetést.

Ujhelyi szerint a 19-30 év közötti magyar fiatalok fele, a 30-40 közöttiek harmada foglalkozik a külföldre település gondolatával. Ennél is megdöbbentőbbnek tartja, hogy a már külföldön dolgozó magyaroknak csak 6 százaléka tervezi a hazatérést. Úgy gondolja, ebben a helyzetben EU-forrásokat is felhasználó, újragondolt hazatelepülés-támogató programot kell összeállítani. A kormányt is, a baloldalt is felszólítja arra, hogy hallgassa meg a külföldre vándorolt magyar fiatalokat, és gondolkodjon el arról, hogy miként lehet megteremteni e fiatalok hazatérésének feltételeit. Elmondta, hogy "hazaváró kiáltvány" címmel programot állít össze, amelyet ismertet majd a nyilvánossággal is.