Juhász Péter: Orbán lesz a felelős, ha külföldön megtámadják a magyarokat

Juhász Péter beszél a "Szégyelld magad, Orbán" tüntetésen a Kossuth téren 2015 szeptember 13.
Juhász Péter beszél a "Szégyelld magad, Orbán" tüntetésen a Kossuth téren 2015 szeptember 13 - án. Élettársa nem bírt tovább a "rájuk nehezedő nyomást".
Vágólapra másolva!
A Himnusz eléneklésével ért véget a Kossuth térre szervezett, Szégyelld magad, Orbán! elnevezésű tüntetés. Az Együtt elsősorban a kormány menekültpolitikája miatt szervezte a menetet, de kijutott az oktatáspolitikának is, és szót kapott Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, aki a különböző kormánytagok romákkal kapcsolatos megjegyzéseit kommentálta.
Vágólapra másolva!

A Szégyelld magad, Orbán! elnevezésű tüntetés résztvevői a Szabad sajtó útjától vonultak át a Kossuth térre, hogy a kormány menekültpolitikája ellen és a sajtószabadság mellett tüntessenek.

Vonulnak a Kossuth térre Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az első megszólaló Máté András egyetemi docens volt, aki

a magyar oktatás helyzetét egy reménytelenül meggyötört igáslóhoz hasonlította.

Felhozta a Klik, vagyis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ különböző botrányait, beszélt a kancellárokról, akik szerinte az egyetemeken uralkodnak, elmondta, hogy egyre kevesebbet költenek az oktatásra, és hogy a kormány célja, hogy alulképezett, jól irányítható pártszavazókat neveljen.

Máté András a tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Utána Setét Jenő roma aktivista lépett a színpadra, aki azzal kezdte, hogy felhozta Jeszenszky Géza egy állítólagos korábbi "dolgozatát", amiben azt írta, hogy a romák azért szellemileg visszamaradottak, mert családon belül is házasodnak.

Szóba került Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is,

aki a roma holokauszt évfordulóján mondta azt, hogy Magyarországról nem vittek el cigányokat.

Setét Jenő a romákért állt ki Fotó: Szabó Gábor - Origo

Setét aztán elővette Orbán szavait is, aki szerinte a magyarországi romákat csak ürügyként használja, hogy ne kelljen menekülteket befogadnia az országnak, amit ő természetesen visszautasít. Sőt felidézte Orbán napokban elejtett megjegyzését is, amit a kvótarendszerrel kapcsolatban tett, miszerint ő sem kéri, hogy az országok között szétosszák a romákat.

Arcok a tömegben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Utolsóként Juhász Péter lépett a színpadra. Az Együtt alelnöke azzal kezdte a beszédét, hogy elmondta, miért is kezdett a tüntetés megszervezésébe. A környezetében állítólag többen is panaszkodtak, hogy elsírták magukat a Magyarországra eljutó menekültek reménytelen helyzetét látva, és arra kérték, hogy tegyen valamit, mert tűrhetetlen az az embertelenség, amit a nevükben tesznek.

– kérdezte a tömeget. "Szégyellje magát Orbán Viktor, szégyelld magad, te" – mondta, megnyomva az utolsó szavakat. Azt mondta, Orbán nem megoldani akarja a menekültügyet, hanem felhasználni a hatalmi céljaihoz. Szerinte ráadásul nemcsak a menekültekkel bánik így, hanem mindenkivel, aki nem az ő érdekeit szolgálja, mert ő maga embertelen.

Juhász Péter szerint Orbán Viktor embertelen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász kitért az utóbbi napok egyik legnagyobb botrányára is, László Petra gáncsolásos jelenetére, ami bejárta a világsajtót.

Juhász szerint László Petra Orbán politikai terméke,

sőt Orbán állította elő a helyzetet, hogy a menekültek a Keletibe tömörüljenek, és ő tehet arról is, hogy most fel-alá kóvályognak az országban, mert lett volna ideje felkészülni az érkezésükre, de valódi kormányfőként megbukott.

Takarókat, hálózsákokat is gyűjtöttek a menekülteknek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Együtt alelnöke kitért arra is, hogy

a menekültválság egész Európa problémája,

de összefogással meg lehet oldani, biztonságot tudnának teremteni. Orbán viszont azt a közösséget is ellenségként próbálja beállítani, aminek Magyarország a tagja – mindenkivel háborút vív, és ő lesz a felelőse annak is, ha a magyaroknak bajuk esik külföldi országokban, csak azért, mert magyarok.

A tömegben eközben takarókat és hálózsákokat is gyűjtöttek, amiket a Budapest-Bamako SOS Refugee önkéntesei szállítanak a menekültekhez.