Amerikai katonai konvoj indult Magyarországra

2015.09.14. 22:54

Dél-Morvaországból Szlovákián át Magyarországra indult hétfőn este az az amerikai katonai konvoj, amely egy NATO-hadgyakorlatra tart.

A konvoj, amely 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat – közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.

Amerikai katona egy tankelhárító rakétával egy dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlaton a demilitarizált övezet közelében, PocheonbanForrás: AFP/Mark Ralston

Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán. Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a 

NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon. 

A konvoj, amelyet a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák–cseh határt, majd a  D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre. 

Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként. Az amerikai katonai konvoj előőrsével Prágában, a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott.

Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.