A büntetőjogot csak legvégső eszközként alkalmazzák

2015.09.15. 23:02

A magyar állampolgárok, az Európai Unió, valamint a schengeni partnerek elvárását célozzák a kormány intézkedései - szögezte le közleményében az Igazságügyi Minisztérium, egyben kiemelte, hogy a kormány célja a schengeni és a magyar határok jogállami keretek közti hatékony védelme.

Az igazságügyi tárca közleményében reagált több civil szervezet által bejelentett levélküldő kampányra. Ebben szervezetek, többek között a Migration Aid, és a Magyar Helsinki Bizottság arra kéri Európa polgárait, "követeljék a magyar kormánytól, hogy azonnal vonja vissza az új menekültügyi törvényeket, amelyek értelmében a menedékkérőket azonnal visszatoloncolják Szerbiába és a határ átlépéséért börtönbüntetés jár".

Csak a legvégső eszköz

Az IM közleményében hangsúlyozta: "Magyarország a büntetőjogot csak legvégső eszközként alkalmazza, a fokozatosság és az elterelés elveinek szem előtt tartásával". A kormány kiemelt figyelmet fordít az alkotmányos keretekre, valamint a nemzetközi és uniós jogi kötelezettségvállalásokra. Kifejtették: a bíróság elé állítás és a tárgyalásról való lemondás csak annyiban módosult, hogy a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetében alkalmazásuk egyszerűbb, gyorsabb lesz. Az eljárás gyorsítása továbbra sem sértheti az eljárási kódexben biztosított jogokat - tették hozzá.

A genfi egyezményre hivatkoznak

A közleményben az IM felidézte, hogy az 1951. évi genfi egyezmény szerint "a szerződő államok az országba való jogellenes belépésük vagy tartózkodásuk miatt nem sújthatják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk veszélyeztetve volt, és akik engedély nélkül lépnek be területükre, illetőleg tartózkodnak ott, feltéve, hogy haladéktalanul jelentkeznek a hatóságoknál és kellőképpen megindokolják jogellenes belépésüket, illetőleg jelenlétüket". Ennek nyomán a Szerbia felől érkezők, akik nem tudják bebizonyítani, hogy "őket Szerbiában közvetlen veszély fenyegette", nem hivatkozhatnak e rendelkezésre, továbbá a feltételként előírt haladéktalan jelentkezés követelményére sem, hiszen sokan kifejezetten meg akarják tagadni a regisztrációt - fejtette ki az IM. A fiatalkorúakra továbbra is enyhébb büntető törvények vonatkoznak. Az anyanyelv használatához való jog változatlanul megilleti a menedékkérőket. A törvény szerint a kézbesítendő iratot akkor nem kell lefordítani, ha erről az érintett kifejezetten lemond - fejtették ki.