Újraindul az újszülöttek BCG-oltása

2015.09.15. 12:56

Hamarosan újra megkapják az újszülöttek BCG-oltást a kórházakban. Az oltóanyag hiánya miatt két hónapja nem tudják beadni a kórházakban az újszülötteknek az oltást. Az ÁNTSZ a napokban viszi ki az új bolgár szérumot a csecsemőosztályokra.

Két hónapja nem került hozzám olyan újszülött, aki megkapta a kórházban a BCG-oltást - mondta Varga Károly III. kerületi gyerekorvos az Origónak. Korábban mindig a kórházak adták be ezt az oltást. 

Hetekig nem volt oltóanyagForrás: AFP

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az Origo kérdésére elmondta, ettől a héttől ismét rendelkezésre áll az újszülöttkori BCG-oltásokhoz szükséges oltóanyag." Az oltásokhoz egy bolgár gyártású vakcinát szereztek be. A most született babák oltását a kórházakban hamarosan elkezdik.

Két hónapja leálltak a BCG-oltások

Az újszülöttek a kórházakban július óta nem kapták meg a tuberkulózis elleni szérumot. Az úgynevezett BCG-oltóanyag előállításában fennakadások vannak, ami világszerte ellátási problémát okozott – közölte nyáron az ÁNTSZ. Júliusban az országos tisztifőorvos a BCG-oltások átütemezéséről intézkedett. Magyarország egy dán gyártó vakcináját alkalmazta, de az oltóanyagból két hónapja nem jött új szállítmány.

Csak kórház olthat, gyerekorvos nem

A kisbabáknak egyéves korukig kell a BCG-oltást megkapni. Hernádi Emil szentendrei gyerekorvos azt mondta az Origónak, hogy gyerekorvos ezt az oltást nem adhatja be. Csak kórházban vagy tüdőgondozóban lehet a babákat beoltani. A csecsemők kontrolálása viszont a rendelőkben történik, mert a BCG-oltás után 6 héttel ellenőrizni kell, hogy milyen az oltás helye. Ha gennyes, kifakadt, akkor nincs szükség újraoltásra, ha nem hegesedik, akkor újra kell szúrni a kicsiket. Az esetek 10 százalékában van szükség újraoltásra – mondta a gyerekorvos. 

A babáknak egyéves korukig meg kell kapniuk a BCG-oltástForrás: AFP/Geoff Caddick

A magyar hatóságoknak kanadai közreműködéssel sikerült beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen hazánkban, mivel 2012-2013 között is ezzel történt az újszülöttek oltása – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődött meg, és ezen a héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina.

A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG-oltását. 

Akik nem kapták meg az oltást, azokat tájékoztatják

Azok a szülők, akiknek gyermeke eddig nem kapta meg a BCG-oltást a védőnőtől vagy a gyerekorvosoktól kapnak tájékoztatást, hogy mikor és hol adathatják be a szérumot.Az oltáshoz az oltóanyag kiszerelése miatt legalább 6-8 babát össze kell gyűjteni – mondta az Origónak Hernádi Emil szentendrei házorvos. A BCG-vakcina gyártása nem egyadagos ampullákban, hanem 5-8 személy számára elegendő dózisokban történik. Ezért egyszerre több csecsemőt kell majd behívni az oltóhelyekre. Ennek összehangolása komoly logisztikai feladatot jelent, és a szülők felelős együttműködését is igényli majd – közölte az ÁNTSZ. 

A BCG-szérum gyártása gyakran egy évet is igénybe vehet, és előállítása esetében nem maga az oltóanyag a drága, hanem az a speciális üveg, amelyben tárolható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK