Újraindul az újszülöttek BCG-oltása

"Holokauszt, amit ebben az országban csinálnak” - halálos méreg a kötelező védőoltásokban?
Vágólapra másolva!
Hamarosan újra megkapják az újszülöttek BCG-oltást a kórházakban. Az oltóanyag hiánya miatt két hónapja nem tudják beadni a kórházakban az újszülötteknek az oltást. Az ÁNTSZ a napokban viszi ki az új bolgár szérumot a csecsemőosztályokra.
Vágólapra másolva!

Két hónapja nem került hozzám olyan újszülött, aki megkapta a kórházban a BCG-oltást - mondta Varga Károly III. kerületi gyerekorvos az Origónak. Korábban mindig a kórházak adták be ezt az oltást.

Hetekig nem volt oltóanyag Forrás: AFP

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az Origo kérdésére elmondta,

Az oltásokhoz egy bolgár gyártású vakcinát szereztek be. A most született babák oltását a kórházakban hamarosan elkezdik.

Két hónapja leálltak a BCG-oltások

Az újszülöttek a kórházakban július óta nem kapták meg a tuberkulózis elleni szérumot. Az úgynevezett BCG-oltóanyag előállításában fennakadások vannak, ami világszerte ellátási problémát okozott – közölte nyáron az ÁNTSZ. Júliusban az országos tisztifőorvos a BCG-oltások átütemezéséről intézkedett. Magyarország egy dán gyártó vakcináját alkalmazta, de az oltóanyagból két hónapja nem jött új szállítmány.

Csak kórház olthat, gyerekorvos nem

A kisbabáknak egyéves korukig kell a BCG-oltást megkapni. Hernádi Emil szentendrei gyerekorvos azt mondta az Origónak, hogy gyerekorvos ezt az oltást nem adhatja be.

Csak kórházban vagy tüdőgondozóban lehet a babákat beoltani.

A csecsemők kontrolálása viszont a rendelőkben történik, mert a BCG-oltás után 6 héttel ellenőrizni kell, hogy milyen az oltás helye. Ha gennyes, kifakadt, akkor nincs szükség újraoltásra, ha nem hegesedik, akkor újra kell szúrni a kicsiket. Az esetek 10 százalékában van szükség újraoltásra – mondta a gyerekorvos.

A babáknak egyéves korukig meg kell kapniuk a BCG-oltást Forrás: AFP/Geoff Caddick

A magyar hatóságoknak kanadai közreműködéssel sikerült beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát.

Az oltóanyag nem ismeretlen hazánkban, mivel 2012-2013 között is ezzel történt az újszülöttek oltása – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A beszerzett

oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődött meg, és ezen a héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina.

A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG-oltását.

Akik nem kapták meg az oltást, azokat tájékoztatják

Azok a szülők, akiknek gyermeke eddig nem kapta meg a BCG-oltást

a védőnőtől vagy a gyerekorvosoktól kapnak tájékoztatást, hogy mikor és hol adathatják be a szérumot.

Az oltáshoz az oltóanyag kiszerelése miatt legalább 6-8 babát össze kell gyűjteni – mondta az Origónak Hernádi Emil szentendrei házorvos. A BCG-vakcina gyártása nem egyadagos ampullákban, hanem 5-8 személy számára elegendő dózisokban történik. Ezért egyszerre több csecsemőt kell majd behívni az oltóhelyekre. Ennek összehangolása komoly logisztikai feladatot jelent, és a szülők felelős együttműködését is igényli majd – közölte az ÁNTSZ.

A BCG-szérum gyártása gyakran egy évet is igénybe vehet, és előállítása esetében nem maga az oltóanyag a drága, hanem az a speciális üveg, amelyben tárolható.