Erre kerüljön, ha Szerbiában ragadt

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
A két röszkei és az ásotthalmi határátkelőt továbbra is lezárva tartja a rendőrség, így többen - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - Szerbiában rekedtek. Ők és más utazók kerülővel, három másik határátkelőn juthatnak Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei, valamint az ásotthalmi határátkelőhelyen továbbra is szünetel a forgalom - közölte a rendőrség. Az átkelők lezárásáról kedden reggel döntöttek, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a szerb oldalon kialakult helyzet miatt a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak.

A régi Horgos-Röszke határátkelőhelyet is lezárták, a menekültek a szerbiai oldalon rekedtek Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség közlése szerint az autópályán lévő átkelőt például azért kellett lezárni, mert "a szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a ki- és a belépősávokat."

Szerbiában ragadt Gyurcsány is

Emiatt a határon hol a magyar, hol a szerb területen forgató tévéstábok, az onnan tudósító újságírók közül is többen Szerbiában rekedtek, éppúgy, mint az ugyancsak a szerb oldalra látogató Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke. A szintén DK-s Vadai Ágnes az Origónak elmondta, ő is csak kerülővel, Tiszaszigetnél tudott visszatérni Magyarországra.

Lezárták a szerb-magyar határokat, egyelőre Szerbiában ragadtunk Molnár Csabával és Oláh Lajossal.

Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. szeptember 15.

Nekik és minden utazónak a rendőrség azt ajánlja, hogy amíg - egyelőre nem közölték, mikor - újra meg nem nyitják a két röszkei vagy az ásotthalmi átkelőket, addig

vegyék igénybe a magyar-szerb határon továbbra is működő többi átkelőt,

lehetőség szerint az éjjel-nappal nyitva tartó tompai vagy a 7-tól 19 óráig működő tiszaszigeti határátkelőhelyet.

Van egyébként még egy működő határátkelő a magyar-szerb határon: a Bácsalmás-Bajmok átkelő szintén 7 és 19 óra között van nyitva.

Tumultus az áteresztő ponton

Eközben a menekültek a határsávon kialakított áteresztő pontokon juthatnak be Magyarországra. Az első ilyen pontot kedden délelőtt nyitották meg Röszke közelében. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület, ahol az érkezők beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Rengetegen torlódtak össze az áteresztő ponton Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az áteresztő pont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis

egy szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze.

A menekültek annál is inkább hosszú várakozásra számíthatnak, mert egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet. A rendőrök élelmet osztanak a várakozóknak.