Alkotmányellenes a népszavazási kezdeményezés

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Kúria döntése, amely a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott, alaptörvény-ellenes. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.
Vágólapra másolva!

A Kúria támadott végzésével megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely megtagadta a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívén szereplő kérdés hitelesítését - olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. Az ügyben a Kúria döntését követően megkezdődött az aláírások gyűjtése.

Több magánszemély és érdekvédelmi szervezet alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, kérve a Kúria végzésének megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság elfogadott határozatában megállapította, hogy a Kúria végzése alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisíti. A határozat aláírásra, valamint hivatalos közzétételére, a részletes indokolással, az esetleges különvéleményekkel és párhuzamos indokolásokkal együtt, a jövő héten kerül sor. Tekintettel azonban az ügyben folyó aláírásgyűjtésre, az Alkotmánybíróság indokoltnak tartotta határozatának és indokolásának hivatalos közzététele előtt is tájékoztatást adni döntéséről.