Zárja határait Európa

2015.09.16. 20:29

Miközben sokan bírálják a magyar kormány menekültpolitikáját, egyre több állam tervezi határainak megerősítését. Szlovénia tanult a magyar példából, de szigorított Németország, Ausztria, és Franciaország sem zárkózik el a határzártól.

Embertelen, szükségtelen, elfogadhatatlan – így kommentálta Magyarország több szomszédja is a magyar határvédelem szigorítását.

Ezzel együtt egyre több európai ország követi a magyar szigorítást, főként a határellenőrzés szempontjából.

A franciák nem haboznak

Francois Hollande francia kormányfő is egyértelműen nyilatkozott a szigorításról. Mint az AFP hírügynökség kérdésére elmondta, ha a menekülthelyzet miatt szükség lesz rá, Franciaország nem habozik majd bevezetni a határellenőrzést.

A francia csendőrség megemelt létszámmal és erélyes fellépéssel próbálja visszatartani az Egyesült Királyság felé tartó menekültáradatot Coquelles-ben, Calais-hoz közelForrás: AFP/Philippe Huguen

Német szigor

A német szövetségi hatóságok vasárnap délután állították vissza a határellenőrzést az osztrák határon ideiglenes jelleggel, miután az előző hetekben több tízezer migráns érkezett Ausztrián keresztül Németországba. A rendőrség kedden összesen 3500 menekültet állított meg a német–osztrák határon. Őket a határ közeli Freilassingban egy gyűjtőtáborba szállították, ahonnan később az ország különböző részeire indultak tranzitbuszok.

Ellenőriznek az osztrákok is

Az osztrák rendőrök is folyamatos ellenőrzést tartanak: a szerdai nap folyamán 13, Magyarországgal közös határátkelőben vizsgálták át az autókat, de fokozottan ellenőrzik Szlovéniával közös határszakaszokat is.

Nickelsdorf, AusztriaForrás: AFP/Joe Klamar

Szlovénia tőlünk tanul

Szlovénia egyenesen a magyar példára hivatkozott a menekültválság kapcsán: megerősítették határaik védelmét, mozgósították a rendőrséget és helikopteres járőrözést rendeltek el a magyar-szlovén, valamint a horvát-szlovén határzónákban.

Katonák a bolgár határon

Bulgária a menekültáradat fokozódására számít a török-bolgár határon, ezért kormányuk kész ismét katonákat küldeni a térségbe. A határőrség vezetője, Antonio Angelov szerint fel kell készülni a menekültválság fokozódására, hiszen látják, mi zajlik a szomszédos államokban.

A bolgár „nagyfal”Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Helyreállítják a görög kerítést

Görögország megerősítette szerdán a rendőri jelenlétet a Törökországgal közös szárazföldi határán, hogy megakadályozza a menekültek tömeges beáramlását. A rendőri jelenlét fokozása mellett helyreállítják a két ország között mintegy 10 kilométer hosszan húzódó kerítést is, amely a februári áradások nyomán megrongálódott.

Szlovákia készül valamire

A menekültüggyel lehet kapcsolatos a szlovák hatóságok egyelőre nem indokolt intézkedése is: vasszerkezeteket helyeztek el a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és a komáromi híd szlovákiai hídfőinél - hangzott el az M1-en. Talpas fémszerkezetekről van szó, amivel a helybéliek szerint lezárhatóak a hidak, ám ezt a szlovák hatóságok nem erősítették meg.

Készülnek a horvátok

A magyar eljárást bíráló román és horvát kormány is felkészült a migrációs útvonalak változására: péntekre hívták össze a horvát nemzetbiztonsági tanács ülését, hiszen a schengeni övezetben bevezetett szigorítások miatt Horvátországra is több menekült érkezhet.

Horvát rendőrök intézkednek migránsokkal szembenForrás: AFP/Alexa Stankovic

A magyar kerítést borzalmas üzenetnek tartó Zoran Milanovic miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy Zágráb átengedi Horvátországon a migránsokat, és segíteni fog nekik, hogy eljussanak Nyugat-Európába - a horvát főváros naponta jelenleg 1500 átutazó menekült fogadására képes.

Kell a tanult menekült

Victor Ponta román kormányfő pedig hangsúlyozta, hogy a menekültkérelmek elbírálásakor elsősorban a román munkaerőpiac igényeinek megfelelő, képzett bevándorlókat, illetve a román felsőoktatási rendszerbe jelentkező hallgatókat részesítik előnyben. A román miniszterelnök egyébként Európára nézve szégyenletesnek tartja Magyarország menekültügyben tett lépéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK