Könnygázt vetettek be a Horgos 2 átkelőnél

2015.09.16. 15:42

Növekszik a feszültség a szerb-magyar határon. A magyar rendőrök könnygázt vetettek be Röszkénél, a Horgos 2 határátkelőhelynél. A határ felett helikopter köröz. Menekültek több száz fős csoportja elindult az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy tudják, hogy ott kinyitották a határt. 

    

A magyar rendőrök könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a menekültek egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun. A rendőrök vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt, a menekültek pedig "Kinyitni, kinyitni" felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz. A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket.

A menekültek egyre türelmetlenebbekFotó: Polyák Attila - Origo

Délután a menkültek egy időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett szerdán is, ám nagyobb rendbontás nem történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az atv.hu dél körül azt közölte, hogy a menekültek egyik hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet.