Erzsébet-utalványokat kapnak jutalmul a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök - jelentette be Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere szerint humanitárius katasztrófát akadályoztak meg a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel közösen.

A rendőrök Erzsébet-utalványokat kapnak jutalmul a mostani szolgálatuk után. Erről Balog Zoltán, az mbri erőforrások minisztere beszélt a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Szerinte a rendőrök helytállnak a határvédelemben, az emberiességet és a keménységet megfelelően ötvözik.

Percről percre
Az Origo szerdán is percről percre követi a menekültválság eseményeit.

Új férőhelyek

Balog Zoltán szerint a magyar hatóságoknak és a segélyszervezeteknek humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozniuk az elmúlt időszakban. A miniszter azt mondta, a déli határ mentén az egészségügyi ellátásban semmilyen probléma nincs. 

Balog Zoltán szólt arról is, hogy egy nagyobb menekülthullám esetén van elegendő férőhely a kísérő nélküli gyermekek elhelyezésére. Bővítenek Fóton, és Balatonőszödre, a kormányüdülőbe is visznek gyerekeket. 

Egész évben eddig 44 ezer menekült gyermek érkezett Magyarországra, 8600-an kísérő nélkülFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Balog is a német kommunikációt hibáztatja

Balog Zoltán elmondta, hogy a karitatív tanács két és fél hónappal ezelőtt kezdte el a munkáját. Nem a humanitárius segítség késett, hanem annak a kommunikálása. Az emberi erőforrás minisztere szerint, amikor megérkeztek azok a hírek Németországból, hogy szabadon lehet menni, attól kezdve szinte kezelhetetlenné vált a helyzet. 

Tapasztalatok

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak már július elejétől elkezdték a munkát. Valóban a kamerák előtt nem jelentek meg, ami lehet, hogy hiba volt. Soltész szerint, a magyar államnak az is a feladata, hogy a különféle karitatív szervezeteket támogassák. Magyarország kész átadni Horvátországnak vagy Szlovéniának a tapasztalatokat, amiket eddig a menekültekről szereztek.  

Bakondi György: Kedd óta egyetlen menedékkérelmet sem fogadtak elFotó: Polyák Attila - Origo

Senki nem lett menekült

Bakondi György azt mondta, hogy a déli határon lévő határátkelőhelyeken kedd éjfél óta nincsen változás. Néhány százan az autópályán, több tucat migráns egyéb határátkelőhelyen tartózkodik. A tranzitzónákban az első napon 94-en nyújtottak be kérelmet. A 94 kérelmezővel 13 kiskorú is érkezett. 48 közigazgatási döntés született, de ebből senkinek sem adták meg a menekültstátuszt, heten fellebbeztek – mondta Bakondi.