A román külügyminisztérium bekérette szerdán Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a nagykövettel több témában ismertették a román álláspontot, így a Budapest által a magyar-román határra tervezett kerítés megépítéséről, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek Victor Ponta román miniszterelnökre vonatkozó "elfogadhatatlan" nyilatkozatairól, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott múlt heti erdélyi látogatásáról - derül ki a közleményből.

Victor Ponta keményen bírálta a magyar álláspontotForrás: AFP/Stringer

Szijjártó Péter korábban arról számolt be az MTI-nek, hogy Zákonyi Botond szerdán tiltakozó jegyzéket kívánt átadni a román külügyminisztériumnak Victor Ponta Magyarország-ellenes kirohanásai miatt. Közlése szerint a nagykövetet ugyan fogadták, de nem voltak hajlandók átvenni a jegyzéket.

Mesterséges vitáról beszél Bukarest

A román külügyminisztérium közleménye szerint Bogdan Aurescunak, a román diplomácia vezetőjének utasítására George Ciamba államtitkár kérette be a nagykövetet. A román fél megismételte aggodalmát amiatt, hogy Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Bukarestet, és leszögezte, hogy a román fél nem akarja a diplomáciai vita eszkalációját. Bukarest szerint elfogadhatatlan, hogy egy külügyminiszter nyilvános támadást intézzen egy más ország miniszterelnöke ellen, és úgy véli, hogy Szijjártó Péternek Victor Pontáról tett nyilatkozatainak figyelemelterelés volt a célja.

Menekültek a röszkei határonFotó: Polyák Attila - Origo

Nem örülnek a kerítésnek

Bukarest megismételte a magyar-román határra tervezett kerítéssel kapcsolatos helytelenítő álláspontját. A közlemény szerint értékelték volna, ha

Budapest a döntés bejelentése előtt közös elemzés elkészítését kezdeményezte volna

Bukaresttel az intézkedés lehetséges hatásairól, annak szükségességéről, hogy mindkét fél által elfogadott, esetleges közös megoldást találjanak.

"A magyar fél viszonyulása meglepte a román hatóságokat olyan körülmények között, amikor a határ menti és rendőrségi együttműködés folyamatosan jó volt, és az lehetővé tette volna a közös elemzést" - olvasható a közleményben.

A román fél számára érthetetlen Budapestnek a kerítésépítésben tanúsított sietsége, mivel nem létezik olyan tényállás, amely megerősítené a Magyarország által hivatkozásul emlegetett migrációs nyomást.

Kölcsönös együttműködést vártak a románok

A román fél abból indul ki, hogy az európai szellemiség alapja az együttműködés és a kölcsönös megértés, és állítják, hogy így viszonyultak a román-magyar kétoldalú kapcsolatokhoz is, ezért hasonló jellegű kötelezettségvállalást várnak el Magyarországtól is.

Szijjártó Péter szerint vészhelyzet állt előForrás: AFP/John Thys

Különben a kölcsönös bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatokat és a stratégiai partnerséget reálisan nem lehet építeni pragmatikus együttműködési szellemben - olvasható a dokumentumban.

Készen állnak a schengeni csatlakozásra

Románia úgy véli, hogy a schengeni csatlakozására való felkészültségét megkérdőjelező magyar nyilatkozatok ellentmondanak az Európai Bizottság értékeléseinek, és Magyarország korábbi álláspontjának is, hiszen Budapest egészen mostanig elismerte, hogy

Bukarest teljesítette a csatlakozási követelményeket.

A román külügy Ciamba államtitkár révén érthetetlenségének adott hangot amiatt is, hogy a múlt héten Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a romániai magyar pártok vezetőivel találkozott, és "koordináló szerepet vállalt az etnikai alapú területi autonómia meghatározására és elérésére irányuló kezdeményezéseikben".

A román fél ezt belügyeibe való beavatkozásnak tekinti,

és elfogadhatatlannak tartja, illetve elítél minden olyan kezdeményezést, amely rontja a romániai etnikumok közötti együttélés légkörét.

A román külügyminisztérium később újabb pontosító közleményt adott ki, amelyben közölte, azért nem vehették át a magyar nagykövet jegyzékét, mert a magyar fél ezzel akarta megváltoztatni a bekéretés célját, ami tartalmilag és formailag egyaránt elfogadhatatlan Bukarest számára.