Szijjártó: Brutális támadás érte a rendőrséget

Röszke, Horgos, 2015.09.16.
Hungarian riot police use pepper spray to push back refugees at the Hungarian border with Serbia near the town of Horgos on September 16, 2015. Europe's 20-year passport-free Schengen zone appeared to be a risk of crumbling with Germany boosting border controls on parts of its frontier with France as migrants desperate to find a way around Hungary's border fence began crossing into Croatia. With a string of EU countries tightened frontier controls in the face of the unprecedented human influx, the cherished principle of free movement across borders -- a pillar of the European project -- seemed in grave jeopardy. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter közölte, hogy harminc napra zárták le a röszkei határátkelőhelyeket, a döntésről az Európai Bizottságot és azokat az országokat is tájékoztatták, amelyek fuvarozási útvonalként tekintenek a magyar utakra.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a szerb külügyminisztert, hogy a szerb hatóságok lépjenek fel haladéktalanul „a határnál az agresszív bevándorlókkal szemben”.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a rendrőséget megtámadták Forrás: AFP/Armend Nimani

A szerb külügyminiszter jelezte, hogy erre a belügyminiszter adhat utasítást, akit értesít azonnal. A magyar külügy írásbeli jegyzéket is eljuttatott a szerb külügynek. A szerbek nem adtak magyarázatot Szijjártónak, hogy eddig miért nem avatkoztak be a szerb rendőrök a határon történt incidensbe.

Szijjártó Péter a közszolgálati hírtévében úgy fogalmazott, a képekből mindenki számára világosan látni kell, hogy a magyar rendőrséget brutális támadás érte a migránsok részéről.