Szijjártó keményen bírálta a horvát miniszterelnököt

2015.09.17. 21:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztatóján bírálta Horvátországot. Képmutatásról beszélt, és két újabb magyar megyére jelentett be válsághelyzetet. A szerb-magyar együttműködésről azonban pozitívan nyilatkozott.

Idén, vagyis az elmúlt 8 és fél hónapban 201 390 menekült érkezett Magyarországra. Hazánk nemzetközi támadások kereszttüzében állt, miközben jogszerűen járt el, vagyis ellátást biztosított a menekülteknek, és regisztrálta őket. Ezekkel a szavakkal kezdte csütörtök esti sajtótájékoztatóját Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint Horvátország felkészültebb lehetett volnaForrás: AFP/John Thys

Odaszólt a horvát kormányfőnek

A külgazdasági és külügyminiszter bírálta Horvátországot, mert a horvát kormány bejelentette, hogy kifogyott a menekültek ellátására szánt pénzekből, és elvesztette a kontrollt az ott zajló folyamatok felett. Ha a horvát miniszterelnök nem azzal töltötte volna az idejét, hogy Magyarországot bírálja és alaptalan vádakkal illesse, akkor talán felkészültebb lett volna, és tovább bírta volna egy napnál” – mondta. Szijjártó különösen azt sérelmezi, hogy a horvát miniszterelnök állításaival a legsötétebb európai korszakkal mosta össze Magyarországot.

Képmutatás és kettős beszéd

Hozzátette, hogy a horvát kormányfő még ma is vádaskodott, ezt pedig képmutatásnak és kettős beszédnek nevezte. Horvátország ugyanis a menekülteket a teljes körű ellátás és regisztrálás helyett továbbküldi Magyarország felé. Szijjártó szerint ezzel bebizonyosodott, hogy Horvátország alkalmatlan a schengeni övezethez való csatlakozásra, és ennek a megváltoztatásához még hosszú évekre van szükség.

Menekültek csütörtökön a szerb-horvát határonForrás: AFP/Alexa Stankovic

Válsághelyzet két újabb megyében

Szijjártó bejelentette, hogy a csütörtöki horvátországi események hatására kiterjesztik a válsághelyzetet két Horvátországgal határos magyar megyére, Baranya és Somogy megyére. „Megvédjük Magyarország határát és a schengeni határokat, így Magyarország meg fog felelni az EU-s előírásoknak” – mondta. A magyar hatóságok megkezdik az ellenőrzést a horvát határ azon szakaszain, ahol ez indokolt - állítólag ezt már a horvát nagykövetnek is világossá tette nem sokkal a sajtótájékoztató előtt.

A magyar-szerb együttműködéssel elégedett

Szijjártó pozitívan nyilatkozott a magyar-szerb együttműködésről a tájékoztató végén. „Ha nem lenne ilyen sikeres az együttműködés, akkor komoly problémák állnának elő. Holnap egyeztetni fogunk arról, hogy milyen további együttműködés lehetséges a két ország között” – zárta szavait.