Újra menekülteket szállítanak a BKV-buszok

menekültek migráns menekült beremend
Vágólapra másolva!
Horvátország eddig 1500 Szerbia felől érkezett menekültet szállított a horvát–magyar határon fekvő Beremendre, ahonnan a magyarok BKV-buszokkal szállítják tovább őket. Zoran Milanovic horvát kormányfő korábban bejelentette: képtelenek regisztrálni a Szerbiából érkező menekülteket, ezért mindenki arra megy, amerre akar.
Vágólapra másolva!

A horvát hatóságok elkezdték Magyarország határára szállítani a Szerbia felől érkező menekülteket. Az első csoport délután három órakor érkezett a beremendi átkelőhöz, ahol a magyar hatóságok rendőri és katonai biztosítás mellett magyar buszokra tették és továbbvitték őket. Tudósítónk információi szerint nem egy, hanem több helyszín felé tartanak a buszok. Nem sokkal 4 óra előtt indult el az első.

Magyar katona Beremenden Fotó: Polyák Attila - Origo

A horvát és a magyar buszok néhány méterre álltak egymástól a határon, a menekülteket pedig egyesével szállították át a horvát járműből a magyarba a magyar rendőri és katonai sorfal között.

A rendőrök rövid kérdőívet is kitöltöttek, ahol bemondás alapján feljegyezték a származási országot, valamint regisztrálták a menekült nemét és azt is, hogy gyermek-e vagy felnőtt.

Harci kocsik is voltak a déli határnál Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar oldalon, a baranyai Beremenden rendkívül nagy a rendőri és a katonai jelenlét. A honvédeknél pajzsok, páncélmellény és gépfegyver is van.

Ismét címlapon Magyarország

A déli határnál zajló események miatt ismét a címlapokra került Magyarország. A Sky News élőben közvetítette, ahogy Beremenden a menekültek felszállnak a magyar buszokra. A BBC is néha a helyszínre kapcsol. A CNN honlapján pedig az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László menekülteknek szóló videóüzenete az induló anyag.

A horvátok bedobták a törülközőt

A szervezett utaztatást megelőzően a horvát kormányfő, Zoran Milanovic kijelentette, hogy országában

nem regisztrálják többé a menekülteket, és oda mehetnek, ahová akarnak.

„A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország" – mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.

„Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak" – hangsúlyozta.

Rengeteg rendőr volt a településen Fotó: Polyák Attila - Origo

A horvát kormányfő lépését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szánalmasnak nevezte. A tárcavezető közleményében azt írta: az után, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovic még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.

"Talán inkább választ kellene adnia arra, mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy

– vetette fel, hozzátéve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez.

Az Origo percről percre követi az eseményeket.