Hétfőn megszavazták, keddtől hatályos a törvény

Kövér László; Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal illegális bevándorlással összefüggésben az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlönyben és így kedden hatályba lép az a hétfőn elfogadott törvény, amely a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat ad a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadta el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit hétfőn.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal a menekültválsággal kapcsolatban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve, külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

A törvény hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben, kedden pedig - az elfogadott jogszabály szerint a kihirdetést követő napon - hatályba lép.

Szintén a hétfői közlönyben jelent meg a törvény végrehajtási kormányrendelete is.